INDUSTRI

Vokser - men mangler folk

Camilla Aadland
24. jan. 2007 - 11:26

– Det er en generell oppgang i markedet nå, spesielt knyttet til offshorevirksomhet, men også i andre markeder, forteller viseadministrerende direktør Knut Andresen i Brunvoll.Mangel på folk

En av industriens utfordringer er nå å skaffe nok arbeidskraft.

– Det er et problem for oss. Vi har flere områder hvor vi har behov for mer arbeidskraft. Blant annet trenger vi både ingeniører, sivilingeniører og faglærte maskinoperatører, forteller Andresen.

Polsk løsning

Brunvoll har derfor utlysninger både i Norge og i Norden.

Bedriften ser også på muligheten for å hente folk fra andre europeiske land, og har nylig ansatt en polsk sivilingeniør.

Innleid arbeidskraft

I tillegg til å ansette folk fra utlandet, bruker Brunvoll noe utenlandsk leiearbeidskraft i produksjonsavdelingen.

– Vi har sjekket vilkårene deres, og mener de er gode, når man tar alt i betraktning: både lønn, kost og losji og andre faktorer, sier Brunvoll-direktøren.

Brunvoll har i dag 200 ansatte, og 16 innleide arbeidere. – Disse har relativt lange engasjementer. Det henger sammen med at vi har kapasitetsproblemer, vi får ikke inn nok arbeidskraft, sier Andresen.

Norsk Industri er opptatt av at det bør legges til rette for mer tjenesteinnvandring.Advarer mot skrekkscenario

Ifølge Norsk Industris konjunkturrapport forventer industrien en vekst på 12 prosent i år. Omsetningen i fjor økte med 27 prosent fra 2005. Skipsverft og offshorerelaterte bransjer bidro med hele 41 prosent vekst.

Samtidig advarer Norsk Industri mot å havne i samme situasjon som i 2002/2003 da Norge opplevde ett og et halvt år med svært sterk kronekurs. – Dette var et skrekkscenario for norsk industri som vi aldri vil ha igjen, kommenterer bransjedirektør Knut E. Sunde.

Vil ikke bruke oljepenger

For å unngå dette mener bransjeorganisasjonen blant annet at regjeringen må våge å holde igjen på bruk av oljepengene.

– 2008 må bli det første året på lenge der vi må bruke mindre enn den såkalte handlingsregelen, mener Sunde.

Knut Andresen er helt enig: – Vi er veldig opptatt av at det må være fokus på å opprettholde norsk eksportnæring, sier han.

Skattefunn

Brunvolls eksportandel er på 80 til 90 prosent, og propellprodusenten merket godt den sterke kronen for noen år siden.

– Vi er opptatt av valutapolitikk, budsjettdisiplin, behandlingen av SkatteFunn-ordningen. Det er en hel kjede med ting som må være på plass, sier Andresen.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.