INDUSTRI

Vil omfordele fondsmilliarder

Tore Stensvold
5. okt. 2007 - 12:17

I stedet for å sette av milliarder til statlig investeringsfond for å kjøpe aksjer i norske bedrifter burde Regjeringen investere disse midlene i næringsrettet, brukerstyrt forskning, framholder arbeidsgiverorganisasjonen.

NHO oppfordrer til å sette de 2,2 milliardene som er satt i et investeringsfond inn i FoU-budsjettene til Næringsministeren og Kunnskapsdepartementet.

Gal prioritering

Regjeringen har i årets statsbudsjett bevilget 2,2 milliarder til et nytt statlig investeringsfond. NHO mener de er en feilprioritering av midler hvis målet til det nye investeringsfondet på 2,2 milliarder kroner er å sikre økt verdiskaping i norsk næringsliv.

– Gi pengene til næringsrettet forskning, sier administrerende direktør i NHO, Finn Bergesen jr.

Avlaste risiko

NHO mener man i stedet bør fokusere på ordninger for økt risikoavlastning for de mange eksisterende såkorninvestorene gjennom forbedringer av dagens landsdekkende ordning.

– Ut over dette bør de store investeringene gå til næringsrettet forskning. Norsk næringsliv trenger mer humankapital, ikke statlig finanskapital, sier Bergesen jr.

Konkurrer med private

NHO er enig med Regjeringen når den konstaterer markedssvikt for såkalt tidligfase "såkornkapital".

Imidlertid ser det ikke ut til at fondet skal rettes inn mot denne aller første fasen, men snarere ta opp konkurransen med de mange bedrifter og investorer som i dag har velfylte kasser til investering i nettopp de mer modne "globalt orienterte prosjekter" som det heter i Nærings- og handelsdepartementets presentasjon av statsbudsjettet.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.