INDUSTRI

Vil lage et nytt industrieventyr

KLOKKETRO: Teknisk direktør, Bjørn Hånde og daglig leder,Ellef Kure viser fram en eldre prototype av strømningsmaskinen. Begge er overbevist om at oppfinnelsen kan være starten på noe skikkelig stort.
KLOKKETRO: Teknisk direktør, Bjørn Hånde og daglig leder,Ellef Kure viser fram en eldre prototype av strømningsmaskinen. Begge er overbevist om at oppfinnelsen kan være starten på noe skikkelig stort. Bilde: Mona Sprenger

Konseptet:

 • Tocircle-konseptet består av vinger som beveger seg i en sirkulær bevegelse i en sirkelrund sylinder. Den drivende kraft er en eksentrisk plassert rotor.
 • Vingene er festet til en senterbolt via leddede råder og beveger seg i sine tilpassete slisser i rotoren, mens rotoren spinner om sin egen akse, eksentrisk i forhold til kammeret.
 • Utformingen av vingene med råder gjør at vingene følger kammerets vegg i en eksakt sirkel uten direkte kontakt, og med en konstant liten klaring.
 • Den eksentriske plasseringen av rotoren gjør at det dannes lukkede volumer begrenset av to vinger, rotor og husets innervegg. Det lukkede volum varierer i størrelse gjennom rotasjonsbevegelsen.
 • Det er det varierende volumet som gjør at maskinen kan fungere som ekspander, pumpe eller kompressor.

KILDE: Tocircle Industries

Bruksområder:

Tocircle Petroleum Systems

 • Flerfase-pumper
 • Liquid ring-pumper
 • Gasskompresjon - flerfase
 • Høytrykkspumper
 • Høytrykks injeksjon (gass, vann eller fler-fase) Ekspansjon av brønnhodetrykk
 • Flerfase-boosting

Tocircle Expander Systems

 • Organic Rankine Cycle (ORC-systemer)
 • Dampekspansjon inklusiv flerfaseekspansjon
 • Vannkraft

Tocircle Water Systems

 • Omvendt osmose-systemer
 • Energigjenvinning i omvendt osmose
 • Vanntransport og infrastruktur
 • Kloakkpumper

Tocircle Engine Systems

 • Forbrenningsmotor
 • Hydrogenmotor
 • Sterling/Tocircle-motor

KILDE: Tocircle Industries

– Vår strømningsmaskin kan bli veldig stor, sier daglig leder i Tocircle Industries, Ellef Kure.

Han viser fram en tidlig prototype av den nye strømningsmaskinen som er basert på Tocircle-prinsippet.

– Dette er helt revolusjonerende nytt, smiler Kure.

Sjelden mulighet

Verken Kure eller teknisk direktør, Dr. ing. Bjørn Hånde, trengte lang tid på å bestemme seg for å bli med, da de fikk høre om det nye konseptet for strømningsmaskiner.

– Det er ikke ofte det dukker opp slike patenter innenfor tradisjonell mekanisk industri, sier teknisk direktør i Tocircle Industries, Bjørn Hånde.

– Teknologien vil påvirke utviklingen av pumpe-, ekspander- og motorindustrien og vil kunne medføre endringer i en rekke bransjer over hele verden. Potensialet er enormt, mener Hånde.

Først litt historie. Tocircle-konseptet ble utviklet av Kjell Vading på slutten av 90-tallet med tanke på å lage en ny motor. Konseptet ble patentert og en tidlig prototype ble testet av Statoil i 2000. Resultatene var ifølge Statoil meget gode.

MANGE MARKEDER: Tocircle-konseptet ble utviklet av Kjell Vading på slutten av 90-tallet med tanke på lage en ny motor, men kan brukes på mange andre områder.
MANGE MARKEDER: Tocircle-konseptet ble utviklet av Kjell Vading på slutten av 90-tallet med tanke på lage en ny motor, men kan brukes på mange andre områder. Mona Sprenger

Gode resultater

I desember 2003 ble Tocircle Industries etablert. Siden den gang er konseptet blitt patentert over hele verden og det har blitt bygd mange prototyper.

– Dette er uten tvil en oppfinnelse som har et stort potensial. Dette er et område hvor det ikke finnes mye utstyr, sier Bjørn Kasin, som jobber med energiutvikling. Han testet ut ett tidlig eksemplar av strømningsmaskinen i et laboratorium på Ås.

– Vi fikk veldig gode resultater, forteller Kasin, som for trekvart år siden gjorde noen nye forsøk med oppfinnelsen. - Vi kjørte en pumpe som en ekspander, og uten å gjøre noe spesielt fungerte den veldig bra. Den kan bli en veldig god ekspander.– Robust design

Kort fortalt baserer konseptet seg på en rotasjonsbevegelse tilsvarende sentrifugalmaskinene, men opererer med lukkede strømningsvolumer og blir dermed en fortrengningsmaskin (se faktaboks).

– Dette er en solid og enkel konstruksjon som tåler juling. Hele designet er veldig robust, forsikrer Hånde, som fortsetter:

MANGE MARKEDER: Tocircle-konseptet ble utviklet av Kjell Vading på slutten av 90-tallet med tanke på lage en ny motor, men kan brukes på mange andre områder.

– Konseptet kan ta områder hvor det i dag brukes stempelmaskiner. Den har de gode egenskapene til stempelmaskiner, men ingen av ulempene og vil kreve minimalt med vedlikehold.

– Den tåler veldig høyt trykk og har lavt støynivå. Den tåler ulike variasjoner væske og gass, og alle delene kan maskineres i enkle prosesser og lages i de materialene man ønsker seg, sier Kure.

Han forsikrer om at dette konseptet også kan matche konkurrentene i virkningsgrad og energieffektivitet.Olje- og gassindustrien

Selskapet vil først satse på pumpe- og ekspandermarkedet.

– Tocircle designet med sin enkle robuste teknologi, vil kunne konkurrere ut dagens teknologi for flerfase-brønnboosting, to-fase kompresjon og høytrykks injeksjon. Vår teknologi har veldig store forbedringer i forhold til eksisterende teknologi og vil kunne erstatte mange komplekse løsninger med lav pålitelighet, sier Hånde. Han håper at oljebransjen nå kjenner sin besøkelsestid.

– Vi har en vei å gå. Man må gå gjennom omfattende kvalifikasjonsprogrammer for å komme inn offshore, så vi trenger de rette partnerne. De setter ikke noe uprøvd på havbunnen.

Vannindustrien

Ett annet stort og voksende forretningsområde er vannindustrien. Stadig flere steder i verden mangler drikkevann og er nødt til å avsalte sjøvann.

– Vi kan bruke ekspanderen vår i forbindelse med omvendt osmose. Den tåler høy temperatur, høye saltinnhold og høyt trykk. vi kan redusere energiforbruket dramatisk i denne type systemer.

Det tredje området som Tocircle Industries sikter seg inn på er energiproduksjon og gjenvinning av spillvarme.Trenger hjelp

– Så hva er problemet?

– Utfordringen er at teknologien har så mange store markeder. Vi må finne ut hvordan vi skal prioritere og ønsker å finne de rette partnerne. Vi trenger hjelp. Dette har potensial for å bli stort.

Les mer om:
Kommentarer:

Vi har byttet system for artikkelkommentarer. For å opprette brukerkonto, registrerer du deg med BankID.