INDUSTRI

Vil ikke ha våpen mot pirater

Tore Stensvold
18. aug. 2010 - 13:19

Odfjell står temmelig alene i sitt ønske om å ha våpen og bevæpnete vakter på skip som seiler i piratutsatte områder.

– Det er galskap. Hvem skal bære det juridiske ansvar? Kapteinen har ansvar på et skip. Dersom noen blir drept i t angrep, er det nødverge eller er det drap? Dette forslaget liker vi ikke, sier direktør Hans Sande i Norsk Sjøoffisersforbund til Teknisk Ukeblad.

Søker tillatelse

Odfjell SE skriver i et brev til politimyndighetene i Hordaland og Singapore at det ønsker tillatelse til å plassere våpen på sine skip. Rederiet vil også ha lov til å bruke private bevæpnete vakter, skriver Bergens Tidende.

Sist det ble foreslått, gikk Norske myndigheter, Rederiforbundet og den internasjonale sjøfartsorganisasjonen IMO kraftig ut og advarte mot bevæpning av sivile skip.

– Vi vurderer løpende alle tiltak som kan beskytte våre folk og våre skip mot den piratvirksomheten som pågår, sier kvalitetsleder Jan Didrik Lorentz i Odfjell SE til Bergens Tidende.

Unnamanøvre

Rederiforbundet og Sjøoffiserene setter sin lit til opplæring i å takle slike situasjoner og foreta unnvikende manøvre. Å ta opp kampen mot desperate pirater med våpen, anbefales ikke.

Bevæpning av sivile skip har forbundet ingen sans for.

– Det sier seg selv at våpen ikke har noe å gjøre om bord i sivile skip. Vi er sivilister og skal ikke håndtere våpen, sier Sande.

Odfjell ofre før

Odfjell har tidligere opplevd kapring tidligere. I mars i fjor ble kjemikalieskipet Bow Asir kapret utenfor Somalias kyst.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Schneider Electric
Et viktig skritt mot enda smartere boliger
Et viktig skritt mot enda smartere boliger

3. august i år ble Bow Saga forsøkt kapret utenfor Somalia. Kapringsforsøket ble avverget i siste liten av EUs Navfor-styrke.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.