INDUSTRI

Vil heve statusen for ingeniørene

FLERE KINASTUDENTER: - Vi må ha flere studenter i Kina enn i Australia. Vi må ha folk som vet hva som foregår i Kina. Derfor er det bra med en forskningsavtale med kinsernse sel om en handelsavtale er prioritet nr. en, sier Trond Giske.
FLERE KINASTUDENTER: - Vi må ha flere studenter i Kina enn i Australia. Vi må ha folk som vet hva som foregår i Kina. Derfor er det bra med en forskningsavtale med kinsernse sel om en handelsavtale er prioritet nr. en, sier Trond Giske. Bilde: Anders J. Steensen
Anders J. Steensen
28. okt. 2009 - 12:46

Den nye næringsministeren er bekymret over at en stor del av ungdommen ønsker å bli noe i media.

– Vi må heve statuses til teknologifagene slik at de velger denne veien. Det er viktig for sikre rekrutteringen og framtiden for vår kunnskapsbaserte industri, sier Trond Giske.Må se helheten

– Jeg er den første næringsminister som har vært kunnskapsminister. Som regjering har vi mange muligheter til å påvirke utviklingen. Forskning og utvikling er grunnlaget for vår industri. Da må vi se sammenhengen mellom utdanning, forskning og næringslivet. Det er en viktig oppgave for meg å skape grobunn for utdanning og forskning, sier Giske.Gryende verftskrise

Noe av det første som dukket opp på Giskes bord etter at han tok over som statsråd i Næringsdepartementet var den gryende verftskrisen i Norge.

– I næringslivet får nye sjefer vanligvis hvetebrødsdager. Jeg opplever aldri det som statsråd. Jeg fikk nedgangen i verftsindustrien på bordet. Der er en dramatisk ordresvikt noe som vil ramme mange lokalsamfunn, både der hvor det er verft og i underleverandører til verftene.

– Selv om makroøkonomien tyder på at vi er på vei ut, er enkelte bransjer på vei inn i tunnelen. De bransjene som operer internasjonalt må ha rammebetingelser som gjør at vi kan konkurrere. Finans-, budsjettpolitikken og de økonomiske rammebetingelser må holdes på et nivå som gjør at norske bedrifter kan konkurrere internasjonalt, understreker statsråden.Gir nye muligheter

Trond Giske mener at krisen også gir nye muligheter og forteller at det kinesiske ordet for krise er likt med ordet for mulighet. – Krisen forteller oss at uten å skape nye arbeidsplasser vil ikke næringslivet utvikles. Krisen er brutal, men gir muligheter. Utfordringen ligger i å omstille bedriftene slik at vi er markedet i 2012 – 2013, sier han.

– Hva har skapt læring og utvikling? Handel er det som driver teknologi. Vi må ha en åpen økonomi i et lite land som vårt, det er særlig viktig i en global handel. Nå opplever vi en kraftig nedgang i handelen internasjonal. For Norge er det viktig at handelen foregår så åpent som mulig. Vi må for all del unngå proteksjonisme.


Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Innovasjon Norge
Trer frem med omstilling som innstilling
Trer frem med omstilling som innstilling

Handel danner grunnlaget

Giske legger vekt på at et av de viktigste tiltakene han kan gjennomføre som næringsminister er å bedre vilkårene for handel, gi norske bedrifter tilgang i store internasjonale markeder.

Han legger særlig vekt på de bilaterale forhandlingene som pågår med kineserne for å sikre norske bedrifter gode konkurransevilkår i verden raskest voksende økonomi.

– I den aller siste runden med kineserne har vi fått skipsfartstjenestene inn i avtalen. Mitt mål er at Norge skal være det første landet med en helhetlig handelsavtale med Kina innen 2010. Vi har god framdrift og vilje i forhandlingene og god kontakt med kineserne.

– Å være en del av det kinesiske markedet er helt avgjørende for utviklingen av norsk næringsliv, sier Giske.Ber om garantier

Administrerende direktør Per Terje Vold i Oljeindustriens landsforening håper at Giske kan få gjennomslag i regjeringen.

– Han har vist at han har gjennomslagskraft og gjennomføringsevne. Vi får håpe at han ser at også leverandørindustrien i oljesektoren også sliter. Mye kan bedres ved å gi offshoreverftene statlige garantier slik at virksomheten på sokkelen kan opprettholdes. Det ville være for galt om 40 års kompetanseutvikling i en næring som er blitt verdensledende legges i en skuff og glemmes, sier Vold.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.