INDUSTRI

Vil ha omkamp om kampfly

Flere partier mener det er nødvendig med en kritisk gjennomgang av tallmaterialene i kampflykjøpet.
Flere partier mener det er nødvendig med en kritisk gjennomgang av tallmaterialene i kampflykjøpet. Foto: Tom Reynolds (arkiv)
17. apr. 2011 - 13:38

Regjeringspartiet SV er klare på at Stortinget ikke har gitt et endelig ja til kjøp av kampflyet F-35 Lightning II. Parlamentarisk leder Bård Vegar Solhjell sier til VG at det er viktig med en kritisk gjennomgang av prosjektet.

– Jeg tror det er riktig at vi på et tidspunkt stopper opp, og går nøye gjennom tallmaterialet, sier Solhjell til VG.

Ny runde

I Fremskrittspartiet er man klare på at det trengs en ny runde om kostnadene. Etter planen skal Stortinget i 2014 bevilge pengene til kjøp av 52 kampfly. I fjor anslo man en kostnad på 42 milliarder kroner.

– Stortinget har sagt ja til noe man ikke har sett sluttregningen på. Det er mest hensiktsmessig å ta en full runde på om vi skal kjøpe flyene. Også med tanke på å legge press på amerikanerne for å sikre flere industrikontrakter, sier Øyvind Korsberg (Frp).

100 prosent

Forsvarsdepartementet avviser dette.

– Norge har besluttet å kjøpe F-35. Det valget er gjort. Vårt mål er å nå 100 prosent gjenkjøp fra norsk industri, og det tror jeg vi skal klare, sier statssekretær Roger Ingebrigtsen.

Les også: – F-35 er ikke bygget for flyshow

Regjeringen satser på norsk kampflymissil

Dette er to F-35-kunder

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.