INDUSTRI

Vil ha ny skattepolitikk

FLERE INVESTERINGER: - Vi må stimulere til invetsringer for å sikre industrien konkurransedyktige vilkår i Norge, sier Svein Sundsbø.
FLERE INVESTERINGER: - Vi må stimulere til invetsringer for å sikre industrien konkurransedyktige vilkår i Norge, sier Svein Sundsbø. Bilde: Anders J. Steensen
Anders J. Steensen
4. nov. 2009 - 12:56

KONGSBERG: Direktør for industripolitisk avdeling i Norsk Industri, Svein Sundsbø, er bekymret for finanskrisens virkninger og bruken av oljepenger.

Dagens statlige forbruk av oljepenger fører til økt rente, høyere kronekurs og dårligere konkurranseevne.

– Hvordan skal vi bidra til å holde i hevd industrien? Vi må stimulere til omstilling, sier han.Må endre skattepolitikken

Vi må ha en investeringsvillig skattepolitikk, mener Sundsbø.

– Dagens avskrivningsregler og formuesskatt på produksjonsutstyr bidrar det ikke til å fremme norsk industriutvikling. Vi må ha en skattepolitikk som stimulerer til investeringer og skifte ut gammelt produksjonsutstyr, sier han.

Brukerstyrte programmer

En annen stimulering er å investere mer i brukerstyrte forskningsprogrammer.

– Brukerstyrte programmer i Norges forskningsråd er viktig, og vi må ikke skru igjen kranen nå, noe som ser ut til være retningen i statsbudsjettet. Norsk politikk må legge til rette for utvikling der vi har fortrinn. Energidrevet produksjon er et naturlig fortrinn for Norge, sier han.Teknologer viktigere enn noen gang

– Teknologi og kunnskap er mer enn noen gang nødvendig for å overleve. Denne teknologiutviklingen kan bidra til å redde kloden og bidra til norske bedrifter konkurranseevne. Vi må stimulere bedrifter som tror på framtiden og har evne til å fornye seg.

– Å satse på de bedrifter og teknologimiljøene vi har er det beste grunnlaget for videre vekst, sier Sundsbø.Brukerstyr forskning er nøkkelen

– Forskning og utvikling må bli mer næringslivsrelevant, sier stortingsrepresentant Laila Gustavsen (Ap).

Hun mener det er mye å hente i koblingen mellom FOU-miljøer og bedrifter.

– Særlig når det gjelder kommersialisering av forskningsresultater, sier hun.Redusere med 83 milliarder

Gustavsen mener at utviklingen av næringsklynger vil være et viktig bidrag til å den teknologiske utviklingen av industrien.

Dette vil også bidra til å sikre arbeidsplasser i industrien.

– Utfordringene i politikken er å være langsiktige nok. Vi må klare å holde igjen bruken av oljepenger. Dette er en kjempeutfordring. Vi skal ned på fireprosentbanen. Men å redusere budsjettet med 83 milliarder kroner i løpet av fire år, samtidig som vi skal investere store beløp i helse om omsorg er ikke enkelt. Heldigvis er det presisert i Soria Moria at økonomien skal styres slik at det holdes på et nivå som definert i handlingsregelen, sier Gustavsen.

Les mer om:
Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.