INDUSTRI

Vil ha fornybart industrieventyr

Camilla Aadland
7. juni 2010 - 15:04

I dag var konklusjonene fra Norsk Industris fornybarprosjekt klare.

– Norge har lykkes før med å etablere industrieventyr. Gjennom aktiv, bevisst politikk har vi bygget opp en ledende leverandørindustri innen olje og gass. Vi må tenke sånn om vi ønsker en leverandørindustri knyttet til fornybar energi. Vi må ville det og ta grep, det er en forutsetning for å lykkes, sa Lier-Hansen på Norsk Industris pressekonferanse i dag.



Ny eksportindustri

Han ser for seg en ny leverandørindustri som blir ny stor eksportindustri knyttet til fornybar energiteknologi.

Resepten for hvordan vi skal få det til, er det prosjektleder Åslaug Haga som har.

– Jeg tror fornybar energi godt kan bli et industrieventyr hvis vi ønsker det, sa Haga.



Vil ha handlingsplan

Hun er opptatt av at Norge må gå gjennom energipolitikken sin i helhet.

– Stortinget må stake ut kursen som sier noe om hvor vi vil Norge skal være i 2020 og 2030 når det gjelder verdiskaping gjennom eksport av fornybar energi. Energimarkedet er i endring og vi vet ikke helt hva vi skal gjøre, fremholdt Haga.



En milliard

Hun har som utgangspunkt at teknologiutvikling er en forutsetning for å få til en klimaløsning.

– Men vi sliter på virkemiddelsiden. Det er et svart høl mellom forskning og det å omsette kunnskapen til kommersielle produkter. Andre land har et sett av ordninger i det feltet, mens det er et digert svart høl hos oss, sa den tidligere olje- og energiministeren.

Hun vil derfor ha et miljøteknologifond på en milliard kroner, der halvparten kommer fra staten.

– Vi må utnytte EUs statsstøtteregelverk for miljøteknologi, der store bedrifter kan støttes med 60 prosent og små med opptil 80 prosent, sa Haga.



Teknologipilot

Norsk Industri har kommet frem til fire prioriterte områder for fornybar innsats.

– For det første, en større og sterkere leverandørindustri for fornybar energi og energieffektivisering. Det er som teknologipilot og teknologileverandør Norge kan gjøre den store forskjellen internasjonalt. Vi har kunnskap fra vannkraft, sjøfart og kompetanse på olje og gass, trakk Haga frem.



Energieffektivisering

Dessuten vil arbeidsgiverorganisasjonen ha økt produksjon av fornybar kraft, økt utnyttelse av biomasse og større innsats på energieffektivisering.

– Vi legger energieffektivisering inn som en energibærer i våre planer. Vi må ha en nasjonal plan på energieffektivisering, som andre land har, sa Haga.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.