KLIMA

Vil fortsatt forby plastposer

Plastposer bør forbys, og en panteordning for handlenett bør innføres, mener Lars Haltbrekken, leder i Naturvernforbundet.

Han lar seg ikke overbevise av rapporten Norconsult har laget på oppdrag for Statens forurensingstilsyn.

Pantordning for handlenett

Rapporten konkluderer med at plastposer er mest miljøvennlig, og SFT fraråder dermed miljøvernminister Erik Solheim å gå videre med ønsket om å forby plastposer.

- Vi mener fortsatt at plastposer bør forbys. I stedet bør vi innføre en pantordning for handlenett. Forbrukerne kan få tilgang til handlenett i butikken, samtidig som de kan kvitte seg med dem gjennom pantordningen når nettene er skitne. Bærenettene vaskes, og gjenvinnes til nye handlenett når de er så slitte at de ikke kan brukes om igjen, sier Haltbrekken, som mener ordningen med handlenett kun vil bli en suksess dersom plastposer forbys.

- Er dere skuffet over at SFT fraråder plastpose-forbud?

- Nei, jeg vil ikke si vi er skuffet. Det finnes langt viktigere områder å være skuffet over, sier Haltbrekken.

Avhengige av plastposen

Grønt Punkt Norge AS, som sikrer innsamling og gjenvinning av plastemballasje imidlertid svært fornøyd med avgjørelsen til SFT.

De har hele tiden ment at et forbud ville gjøre vondt verre.

- Vi synes SFT her har vært veldig ryddige og har tatt en klok avgjørelse. Hvis forbudet droppes, vil man gjøre gjenvinning av plastmaterialet enklere, ikke minst i store kommuner som av avhengige av bæreposer i sitt avfallssystem, sier kommunikasjonssjef Eirik Omland.

- Ingen miljøversting

Nærings- og arbeidsgiverorganisasjonen HSH fikk en mengde med reaksjoner da miljøvernminister Erik Solheim sa at han ville vurdere å forby plastposer, fordi det er et stort miljøproblem mange steder i verden.

- Dagligvarehandelen, plastposeprodusenter, plastreturselskaper og miljøeksperter reagerte sterkt på forslaget. Nå viser det seg at SFT har kommet fram til de samme innvendingene vi hadde, plastposen er ingen miljøversting, men kan godt suppleres med handlenett for å øke gjenbruksgraden. Konklusjonen må være at det kan lønne seg å gjøre nærmere undersøkelser før man går ut og fordømmer enkelte produkter, sier informasjonssjef Jarle Hammerstad i HSH.

Ingen kommentar

Miljøvernministeren selv har ingen kommentar til hvordan han vurderer SFTs nedsabling av plastpose-forslaget han kom med tidligere i år.

Gjennom informasjonsrådgiver Gard Nilsen sier Erik Solheim at Miljøverndepartementet vil lese rapporten nøye, og at den er et viktig innspill fra SFT.

- Utover det ønsker han ikke å gi noen kommentar, skriver Nilsen i en sms.

Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.