INDUSTRI

Vil forske mer på klima

Arvid Hallén vil ha nær 1,8 milliarder ekstra til forskning i 2011.
Arvid Hallén vil ha nær 1,8 milliarder ekstra til forskning i 2011. Bilde: Jannicke Nilsen
Trond Gram
2. des. 2009 - 13:53

Det kommer frem i dokumentet «Store satsinger», som er Forskningsrådets første innspill til departementenes arbeid med statsbudsjettet for 2011.

Samlet foreslår Forskningsrådet en vekst i forskningsbevilgningene på 1,77 milliarder kroner i 2011. De største økningene ønsker rådet innen klima- og energi (480 millioner kroner) og mer forskning i næringslivet (340 millioner kroner).

– Klima bør prioriteres

Forskningsrådet peker på raske og omfattende klimaendringer, samt utfallet av klimaforkliket i Stortinget i fjor når de argumenterer for nær en halv milliard mer til klima- og energiforskning i 2011.

«Norsk klimaforskning bør prioriteres ut fra hvilke nasjonale kunnskapsbehov Norge står overfor, hvilket ansvar Norge har i en internasjonal sammenheng, og hvilke forutsetninger Norge har for å kunne yte gode bidrag,» skriver forskningrådet i dokumentet.

Mer til næringslivet

De 340 millionene ekstra til forskning i næringslivet begrunnes med at forskning og utvikling er en grunnleggende innsatsfaktor for framtidsrettede bedrifter.

«Gjennom økt støtte til innovasjonsprosjekter ønsker Forskningsrådet å bidra til at næringslivet investerer mer i FoU. Ikke minst er det viktig å stimulere bedriftene til egen forskningsinnsats i næringer med stor betydning for Norge. Offentlig støtte utløser stor privat FoU-innsats,» påpeker Forskningsrådet.

Det påpeker også at innovasjonsprosjekter finansiert av Forskningsrådet normalt forutsetter at bedriftene selv bidrar med 2/3 av finansiering. Det innebærer at den foreslåtte veksten fra Forskningsrådet vil utløse det dobbelt i egeninnsats fra bedriften.

– Godt utstyr

Forskningsrådet ønsker også at den frie grunnforskningen må få et. I budsjettdokumentet for 2011 foreslås det derfor en vekst på 150 millioner kroner til Forskningsrådets konkurransearena for fri grunnforskning, mens det foreslås en vekst på 250 millioner kroner til vitenskapelig utstyr og forskningsinfrastruktur i 2011.

– Godt utstyr tiltrekker seg de beste forskerne. Det er også med å sikre Norge en posisjon som fullverdig partner i internasjonalt forskersamarbeid på viktige felter, påpeker rådet.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.