INDUSTRI

– Viktig å tenke industri

Alf Holmelid, SV
Alf Holmelid, SV Bilde: Trond Gram
Trond Gram
26. feb. 2010 - 07:17

Det industrielle potensialet har kommet for mye i bakkant når man har jobbet med miljøteknologi. Det mener SV-politiker og tidligere Elkem-forsker Alf Holmelid.

Nå mener han at Norge i enda større grad må satse på å gjøre miljøteknologi til en viktig industri, og også en eksportnæring.

– Det at vi har mulighet til å gjøre dette til en viktig industri- og eksportnæring må komme inn som et viktig perspektiv i arbeidet for å løse miljøutfordringene i Norge, sier han til Teknisk Ukeblad.

– Overta for oljen

For en drøy uke siden samlet næringsminister Trond Giske og miljøvernminister Erik Solheim en lang rekke topper fra næringsliv og forskning til samråd om miljøteknologi. Tilbakemeldingen fra mange av dem som deltok er at dette fokuset har vært for lite fremme.

– Vi ønsker en næring som kan overta for de næringene som i dag hovedsakelig er oljebaserte. Det vi snakker om er å bruke dagens avanserte kompetanse på nye områder, og i forhold til nye markeder, sier han og legger til at vi ikke bare kan se på markedet i Norge, men også må forholde oss til et globalt teknologimarked.

– Det må ha like stort fokus som de miljøpolitiske utfordringene vi har i Norge, legger han til.

Bygge kompetanse

Holmelid peker på at virkemidler som GIEK og Eksportfinans, som er klart industrirelaterte og har som hensikt å videreutvikle og ta vare på den beste industrien vi har, ikke har hatt bra nok fokus på dette. Det er nå i ferd med å snu.

– De er i ferd med å bygge opp kompetanse på miljøteknologi for å kunne betjene det like godt som de betjener leverandørindustrien i dag, sier han.

Samtidig understreker han at det er viktig å ha i mente at for å få miljøteknologi til å bli lønnsom og få tilstrekkelig vekst, så må en stimulere til oppstart.

– Det er en næring som trenger støtte i oppstartsfasen, men som må ha et industrielt perspektiv etter hvert. Vi må ikke gjøre miljø til en permanent subsidienæring, sier Holmelid.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.