INDUSTRI

– Vi ville hatt en milliard

MILJØTEKNOLOGI: Utdanningsminister og SV-leder Kristin Halvorsen og miljøvernminister Erik Solheim presenterte regjeringens nye satsing. Industrien vil helst ha mer.
MILJØTEKNOLOGI: Utdanningsminister og SV-leder Kristin Halvorsen og miljøvernminister Erik Solheim presenterte regjeringens nye satsing. Industrien vil helst ha mer. Bilde: Trond Gram
Camilla Aadland, Trond GramCamilla Aadland, Trond Gram
18. mai 2010 - 13:29

Regjeringen bevilger 500 millioner over tre år til miljøteknologi i høstens statsbudsjett. Pengene skal gå til et program som skal sikre at de gode ideene kommer videre fra utprøving til produksjon. Men 166,6 millioner i året er for lite, mener industrien.

– Vi ville hatt en milliard. Men dette er en bra start. Nå må vi få ordninger som sikrer at de ulike satsningene på innovasjon samordnes, sier administrerende direktør Stein Lier-Hansen i Norsk Industri til Teknisk Ukeblad. Han er likevel fornøyd med at regjeringen kommer med friske penger til utvikling av miljøteknologi.

Norsk Industri ba om 500 millioner til miljøteknologi kroner bare i 2011, i stedet blir det altså bevilget en halv milliard over tre år.– Bra med økt satsing

Direktør Johan Hovland i Elkem har også spurt etter mer penger til miljøteknologi.

– Det er bra at regjeringen øker satsingen på miljøteknologi, særlig på kommersialiseringsfasen, slik at man kan få forskningsresultater ut i reell næringsvirksomhet. Vi mener at både vi og andre har store potensial på teknologiutvikling som kan gi store globale effekter om de blir satt ut i livet, sier Hovland. Han mener 500 til 600 millioner årlig er et mer fornuftig beløp.

Elkem har flere prosjekter som kan trenge mer utviklingsstøtte, både innen karbotermisk produksjon av aluminium og innen solcelleutvikling.

– Det er viktig at pengene får en målrettet utforming, slik at det går til denne type satsning og ikke blir spredd generelt til forskning som ikke tar sikte på kommersialiseringsfasen, sier Hovland.– Betydelig beløp

Stein Lier-Hansen mener pengene som nå bevilges må sees i sammenheng med eksisterende ordninger innen for eksempel Innovasjon Norge og Enova. Miljøvernminister Erik Solheim understreker at akkurat det er meningen med den nye satsingen.

– 500 millioner kroner over statsbudsjettet er et betydelig beløp, men det vil ikke løse miljøproblemene alene, sier statsråden og legger til at det bare kan virke hvis det utløser støtte fra andre statlige etater, som Innovasjon Norge, og betydelige beløp fra næringslivet.

Han legger til at dette beløpet uansett vil komme til å vokse fremover.– Dette er en start

– Disse midlene alene skal ikke frelse verden. Men dette er en start. Midlene vil nok øke i årene fremover, sier Solheim.

Bevilgningen kommer i tillegg til de 140 millionene som ble bevilget til dette formålet på statsbudsjettet for i år. Der er 100 millioner kroner øremerket 2. generasjons biodrivstoff.

Hovland er opptatt av at pengene ikke øremerkes til enkelte teknologier.

– Det blir fort uforutsigbart, sier Elkem-direktøren.SFT anbefalte mer

Klima- og forurensningsdirektoratet rådet allerede for tre år siden regjeringen til å satse betydelige beløp til miljøteknologitiltak. I en rapport fra miljøteknologiprosjektet til det daværende SFT het det at 200 millioner kroner årlig ble ansett som det næringslivet og opinionen vil oppfatte som troverdig.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.