INDUSTRI

– Vi trenger en industriminister

Camilla Aadland
17. sep. 2009 - 08:05

– Det er merkelig at vi har en egen fiskeriminister og en landbruksminister, men ikke en industriminister, sier kommunikasjonsdirektør Finn Langeland i Norsk Industri.

Han mener at nærings- og handelsdepartementet er for bredt, og tror det ville vært lettere å få mer oppmerksomhet om industripolitikk med egen industriminister.



Ikke misfornøyd med Brustad

De siste årene har Sylvia Brustad ledet nærings- og handelsdepartementet, og dermed vært det nærmeste vi kommer en industriminister.

– Vi er ikke misfornøyd med selve statsråden, men departementsstrukturen er ikke innrettet mot industrien, sier Langeland.

– Hvem bør bli den nye industriministeren i tilfelle?

– Den type ting overlater jeg til statsministeren. Hadde jeg kommet med et navn, ville det i hvert fall ikke blitt den personen, sier Finn Langeland.



Håper på utbygging i Lofoten

Forbundsleder Leif Sande i arbeidstakerorganisasjonen Industri Energi ønsker seg også en egen industriminister.

– Vi burde hatt en full gjennomgang av hele departementsstrukturen og fått et godt gammeldags industridepartement som favnet aktivitet som i dag er spredd på forskjellige departementer, sier Sande til Teknisk Ukeblad.

Han viser til at det i dag er ett departement for næringspolitikk, ett for olje og energi og ett for fiskerinæringen.

– Vi burde hatt et departement som tok opp i seg mange av disse områdene. På den måten kunne vi sett ting mer i sammenheng, sier Sande.



Rune Bjerke?



Professor og valgforsker Frank Aarebrot ved Universitetet i Bergen mener dagens næringsdepartement fint kunne skiftet navn til industridepartement.

– Vi har jo allerede egne departement for næringene fiskeri og landbruk, så det hadde ikke vært noe problem, sier Aarebrot.

– Hvem burde blitt ny industriminister?

– Jeg vil definitivt ikke anbefale hun som sitter der. Jeg vil forvente at det vil skje noe med Sylvia Brustad, hun har jo også antydet det selv, så det vil bli en utskiftning der. Da er det uhyre viktig at Ap setter inn en tung politiker, sier Aarebrot.

Han mener Dag Terje Andersen gjorde en god jobb som næringsminister.

– Andersen kunne gått tilbake dit. I tillegg har Arbeiderpartiet en rekke folk i kommandoposter i næringslivet. Rune Bjerke i DnB NOR er en gammel Ap-mann, men det spørs om han ville vært villig til å gå så mye ned i lønn, sier professoren.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.