INDUSTRI

– Vi er sjokkert

FÅR TILLATELSE: Sydvaranger Gruve får midlertidig tillatelse fra Klif til å bruke et flokkuleringsmiddel som ikke er testet. Bakgrunnen er frykt for at produksjon og arbeidsplasser kan gå tapt.
FÅR TILLATELSE: Sydvaranger Gruve får midlertidig tillatelse fra Klif til å bruke et flokkuleringsmiddel som ikke er testet. Bakgrunnen er frykt for at produksjon og arbeidsplasser kan gå tapt. Bilde: Camilla Aadland
Kjetil Malkenes Hovland
2. nov. 2010 - 11:30

I et hastevedtak har Klif gitt Sydvaranger Gruve lov til å bruke flokkuleringsmiddelet Magnafloc 1707.

De viser til «tungtveiende samfunnsmessige interesser».

– Vi har fått informasjon som har overbevist oss om at det vil kunne få store samfunnsmessige konsekvenser dersom vi ikke straks gir en midlertidig tillatelse til utslipp av flokkuleringsmiddelet Magnafloc 1707 ved Sydvaranger Gruve, sier avdelingsdirektør Signe Nåmdal i Klima- og forurensningsdirektoratet (Klif) i en pressemelding.

– Skinnmanøver

Organisasjonen som kaller seg «Folkeaksjonen mot giftutslipp i Bøkfjorden» kaller dette en skinnmanøver fra direktoratet, og mener dette er «er en trist dag for Bøkfjorden».

– Vi er sjokkert! skriver Bernt Nilsen i aksjonen i en pressemelding.

MOT UTSLIPP: Bernt Nilsen har startet Folkeaksjonen mot giftutslipp i Bøkfjorden. Han frykter livet i havet vil bli ødelagt av gruvedriften.
– Vi er sjokkert! skriver Bernt Nilsen i aksjonen i en pressemelding.ER SJOKKERT: – Klifs egen begrunnelse var at Magnafloc 1707 utgjør et miljømessig dårligere alternativ enn det bedriften hadde tillatelse til å bruke. Og idag gir de tillatelse til å slippe ut 16,4 tonn av svineriet ut i sjøen! skriver Bernt Nilsen i Folkeaksjonen mot giftutslipp i Bøkfjorden i en pressemelding. CAMILLA AADLAND

Det var en kontroll tidligere i år som avdekket at Sydvaranger brukte midler som ikke var testet. Naturvernforbundet og folkeaksjonen reagerte, og i forrige uke stoppet Klif utslippet av Magnafloc 1707.

Høring senere

Sydvaranger Gruve får en midlertidig tillatelse til å bruke Magnafloc 1707, og tillatelsen blir sendt ut på høring senere.

Bedriften søker også om å få fortsette å bruke middelet i 18 måneder framover.

Sydvaranger Gruve har ifølge Klif påpekt at stansen i bruken av flokkuleringsmiddelet «har alvorlige konsekvenser for prosessen og produksjonsvolumene». Det vil også få «stor betydning for arbeidsplasser lokalt og regionalt».

– Ikke miljøkonsekvenser

– KLIFs egen begrunnelse var at Magnafloc 1707 utgjør et miljømessig dårligere alternativ enn det bedriften hadde tillatelse til å bruke. Og idag gir de tillatelse til å slippe ut 16,4 tonn av svineriet ut i sjøen! skriver folkeaksjonen i sin pressemelding.

Klif gir tillatelse til bruk av 320 kilo Magnafloc 1707 per uke fram til søknaden om permanent utslipp er avgjort. Dette middelet brukes på jernmalm med ekstra fine partikler, som har skapt problemer med filteranlegget. Bruk av flokkuleringsmidler gjør at vannet kan resirkuleres.

– Vi har vektlagt at utslippet ikke medfører miljøkonsekvenser av betydning og at tillatelsen er midlertidig, sier Signe Nåmdal i Klif.

– Haster med tillatelse

I sitt svarbrev til Sydvaranger Gruve grunngir Klif sitt standpunkt slik:

«Vi forventer ikke at utslippet i en begrenset periode vil gi miljøkonsekvenser av betydning for Bøkfjorden, og en slik midlertidig tillatelse vil gjøre det mulig å unngå en reduksjon i produksjonen. På denne bakgrunn finner Klif å kunne gi midlertidig tillatelse frem til søknaden om tidsavgrenset tillatelse er avgjort.»

Direktoratet viser til at et midlertidig forbud mot bruk av Magnafloc 1707 vil gå ut over arbeidsplasser.

«Klif finner derfor at det haster med å gi tillatelse og forhåndsvarsel unnlates derfor etter forurensingsforskriften § 36-7.»

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.