KRAFT

Vestlendinger til havs

TRANSFORMATORSTASJON: Det er nødvendig å samle opp all strømmen fra ulike vindturbiner i en vindpark til havs før den sendes den i land. Troll WindPower og Bergen Group samarbeider nå om å bygge plattformer med transformatorstasjon om bord.
TRANSFORMATORSTASJON: Det er nødvendig å samle opp all strømmen fra ulike vindturbiner i en vindpark til havs før den sendes den i land. Troll WindPower og Bergen Group samarbeider nå om å bygge plattformer med transformatorstasjon om bord. Bilde: Troll/Bergen Group
Kjetil Malkenes Hovland
26. aug. 2009 - 14:26

På Vestlandet prøver man nå å bygge opp en leverandørindustri til havvindbransjen.

Et eksempel på det er at Bergen Group Rosenberg og Troll WindPower nå inngår et samarbeid for å levere transformatorstasjoner til vindparker i Nordsjøen.

– Vi har jobba veldig lenge med dette og er veldig aktive ute i Europa nå. Det er der de store prosjektene er. Vi har en del veldig sterke fagmiljøer på Vestlandet, sier direktør Yngve Aabø i Troll WindPower til Teknisk Ukeblad.

Erstatter olje med el

Troll WindPower eies av Troll Power, NorWind og flere investorer.

Rosenberg-verftet i Stavanger skal produsere plattformene med transformatorstasjon om bord og teste alt elektrisk utstyr før plattformen fraktes ut i havet. Plattformen er fleksibel i forhold til ulike størrelser på vindparker.

– Trollgjengen har et godt konsept for dette med strøm, og vi har stor erfaring med å bygge offshorekonstruksjoner. I stedet for rør med hydrokarboner som skal opp, separeres og sendes ut, kommer det kabler med strøm som skal transformeres og sendes i land, sier Kyrre Nese i Bergen Group Rosenberg til Teknisk Ukeblad.

Opp mot 10 000 turbiner

De siste årene har mengder av vindkraftprosjekter dukket opp nedover i Europa, og etter hvert kan det også dukke opp noen i Norge. Det er vedtatt å bygge ut 5000-10 000 bunnfaste vindturbiner til havs i Nordsjøen de neste fem til ti årene, og disse trenger å få levert energien til et knutepunkt før den sendes i land.

– Vi tenker ut over Norge, selvfølgelig. Det skjer mye mer utenfor, sier Nese.

– Så norsk havvind er ikke noe satsingområde?

– Det er ennå for tamt i Norge. Det er begrenset, det som konkret skjer i havet.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.