INDUSTRI

Vest Tank: - Vi lyver ikke

EKSPLOSJONSBRANN: En tank eksploderte på industriområdet til Vest Tank  ved Sløvåg i Gulen. Bellona vil ha gransking av alle slike tankanlegg etter storbrannen.
EKSPLOSJONSBRANN: En tank eksploderte på industriområdet til Vest Tank ved Sløvåg i Gulen. Bellona vil ha gransking av alle slike tankanlegg etter storbrannen. Bilde: Kåre Næss/Statoil
9. juni 2008 - 07:31

Tankene som gikk i lufta i Sløvåg i Gulen inneholdt samme type giftig oljeslam som tok livet av 14 mennesker i Elfenbenskysten.

Det bekrefter seksjonssjef Harald Sørby i Statens forurensningstilsyn (SFT) overfor Bergens Tidende.

Det var i august 2006 at giftig oljeslam ble dumpet av skipet Probo Koala på en avfallsplass i kystbyen Abidjan i Elfenbenskysten.

Avviser SFT-påstand

Selv om SFT har politianmeldt Vest Tank, mener den tidligere daglige lederen at de har alt på det tørre.

Jostein Berland, vil ikke uttale seg før etterforskningen er ferdig, men mener likevel bestemt at selskapet ikke har gjort noe galt.

– Vi mener vi hadde alle tillatelser som var nødvendig for å håndtere de produktene vi håndterte, sier Jostein Berland til NTB.

Han reagerer sterkt overfor SFT, som i forrige uke gikk langt i å antyde at ledelsen i Vest Tank har løyet om hva slags avfall som ble behandlet på tankanlegget.

- Lyver ikke

– Vi går ikke ut og lyver, sier Berland som ikke vil si noe mer om avfallet de håndterte. Selskapet har hele tiden hevdet at det kun dreide seg om vaskevann.

I oktober 2006 døde 14 personer etter å ha spist mat forurenset med tilsvarende oljeslam på en søppelfylling i Elfenbenskysten. 85.000 søkte legehjelp for plager som oppkast, vondt i hodet og neseblod, ifølge Angola Press.

Over hele hovedstaden bredte det seg en lukt av råtne egg. SFT sammenligner måten oljeslam virker med når man tømmer Plumbo i vasken for å åpne tette rør.

– Det bruser og lukter svært vondt, sier Harald Sørby.

Lukter ille

To måneder senere la søsterskipet Probo Emu til kai i Sløvåg. Ved minst ett tilfelle har dette skipet levert giftig oljeslam i Gulen, ifølge Økokrim.

SFT opplyser til BT at forskjellen mellom skandalen i Elfenbenskysten og Gulen, er at i Afrika ble oljeslammet dumpet på en søppelplass der fattige leter etter mat, mens i Gulen ble den lagret i tanker som eksploderte i lufta.

Eksplosjonen og den voldsomme brannen gjorde at stoffet fordampet og ble mindre konsentrert.

Folk i Gulen slapp dermed unna med å puste inn svovelforbindelser som lukter ille. Det førte til at to tredeler av de 300 som bor i området fikk ubehag som kvalme og såre øyne og hals.

Politianmeldt

Vest Tank hadde verken godkjenning for å ta imot olje eller slam. Bedriften er nå politianmeldt av SFT.

– Vi ser svært alvorlig på saken, sier Sørby.

Ifølge SFT hadde Vest Tank meldt fra om at de ville teste ut mottak av olje i tanker som var rengjort. Men mengden olje var langt høyere enn det som er nødvendig for testing, sier Sørby.

– Vi mener det er snakk om mye mer. I de to tankene som eksploderte, hadde det bygget seg opp et relativt stort lag med slam, sier seksjonssjefen.

Solgt

Vest Tank ble etter tankulykken solgt til det estiske selskapet Alexela.

Berland understreker at eksplosjonen ved anlegget ikke førte til utslippsnivåer som overskred det som er tillatt.

– Når det gjelder alle de som ble syke i Gulen, så viser prøver av luft og vann nivåer som ligger langt under nivåene som er satt av myndighetene, sier Berland.

– Når det gjelder giftighet, så er alt avfall fra oljeprodukter giftig i konsentrerte former, legger han til.

Etterforskning

SFT ser uansett så alvorlig på saken at de har politianmeldt Vest Tank fordi virksomheten verken hadde godkjenning for å ta imot olje eller slam.

Selskapet er også beskyldt for å ha opptrådt svært uaktsomt.

Økokrim er for lengst i gang med sin etterforskning og vil være ferdig i løpet av juli.

– Spør moren din

Allerede i fjor høst var Miljøvenforbundets leder Kurt Oddekalv skråsikker på at det hadde vært farlig oljeslam i de to tankene. Den gang trodde SFT at det kun var snakk om vaskevann, slik Vest Tank har hevdet.

– Alle indisier pekte i retning av at det var oljeslam. Det kunne bare være det, sier miljøaktivisten til avisen og legger til:

– Du kan jo spørre moren din om vaskevannet hennes noen gang har eksplodert. Den forklaringen henger ikke på greip.

(©NTB)

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.