INDUSTRI

Verdenspremiere på ny lakkeringsrobot

Ole K. Helgesen
31. okt. 2006 - 16:31
Vis mer

Jærbedriften ABB Bryne har utviklet Flexpainter IRB 5500 som skal lakkere biler raskere og holde svinnet av billakk på et minimum.

Ingeniørene ved ABB Robotics har brukt et par år på utviklingen av nyvinningen.

– Dette er et nytt konsept som vil bety mye for bilbransjen. Det er utrolig hva vi får til her, skryter Tormod Gunleiksrud, administrerende direktør ved ABB Bryne.

Utviklingen av den nye roboten har gått parallelt med en kraftig omstilling ved fabrikken.Effektiv og enkel

Den fleksible lakkeringsroboten har større rekkevidde, større kapasitet, 40 prosent lavere vekt og 50 prosent færre deler enn dagens generasjon av AABs roboter.

Dette reduserer kundens investeringskostnader, gjør installasjon og vedlikehold enklere. Og, ikke minst, er det langt færre muligheter for feil med færre deler, ifølge utviklingssjef Udo Grohmann.

To av de nye 3-akse robotene kan gjøre den samme jobben som fire av de gamle på kortere tid. Det vil si under ett minutt. De kan festes på veggen i bilfabrikkenes eksisterende robotceller. Dette gjør utskiftingen enklere og rimeligere.Robot nummer 10.000

Under arrangementet på fabrikken ble også salget av robot nummer 10.000 markert. Den var det Changan Ford Mazda Automobile i Kina som fikk.

– De fikk seg nok en overraskelse da de fikk en robot med sløyfebånd, spøkte Anders Jonsson, direktør i ABB Robotics.

Hver femte bil i verden blir lakkert med en robot fra fabrikken på Bryne. Minst like imponerende er det at hele 80 prosent av alle bærbare PC-er og Ipod’er blir lakkert med norske roboter.

Det siste året har fabrikken nedbemannet fra 230 til 180 ansatte, uten at noen er oppsagt. Produktiviteten er økt med 50 prosent.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.