INDUSTRI

Venter flere konkurser i 2010

Utsiktene ser slett ikke lyse ut for Knut Sunde, Finn Langeland og Stein Lier-Hansen i Norsk Industri.
Utsiktene ser slett ikke lyse ut for Knut Sunde, Finn Langeland og Stein Lier-Hansen i Norsk Industri. Bilde: Trond Gram
Trond Gram
21. jan. 2010 - 12:59

Finanskrisen er på langt nær over for industrien. Norsk Industri frykter at 2010 vil føre med seg en rekke industrikonkurser.

- Internasjonale bedrifter har alltid en mulighet til å velge å legge produksjonen til andre land. Ting kan flyttes relativt raskt, sier Stein Lier-Hansen, administrerende direktør i Norsk Industri.

Usikkert i Mo

I Mo i Rana sitter den finske industrigiganten Ruukki og vurderer hva de skal gjøre. Finnene skal omorganisere produksjonsenheten i Norge, og sannsynlighetene er til stede for at selskapet legger ned.

Ifølge Norsk Industris konjunkturrapport var 2009 et dårlig år for skipsprofilselskapet. Allerede er 160 av 270 ansatte borte. Nå kan ytterligere 110 ansatte miste jobben.

– Jeg ser mørkt på bedriftens framtid og vi er nok forberedt på det verste, sa klubbleder Jan Reinholdtsen i begynnelsen av januar.

Administrerende direktør Rune Bye mener norske myndigheter bør stimulere til innenlandsk bygging av skip og ber også om at vindkraftprosjekter som nå ligger på vent, blir satt ut i livet.

– Vil få flere nedleggelser

Men de 110 Ruukki-ansatte kommer ikke til å bli alene. Hos Draka på Årnes står 125 ansatte i fare for å miste jobben som en følge av planlagte kostnadsreduksjoner i Draka Communication Group.

Skal vi tro Norsk Industri, er dette kun to av en rekke eksempler på industribedrifter som kommer til å gi opp produksjon i Norge i år. NHO-organisasjonen ser en tredeling i industrien, hvor en del bedrifter er ute av krisen, mens andre fortsatt er hardt rammet av finanskrisen.

– Vi vil få flere slike eksempler. Det er altfor mange bedrifter som fortsatt har problemer, eller hvor veksten ikke er sterk nok, sier administrerende direktør i Norsk Industri, Stein Lier-Hansen til Teknisk Ukeblad.

Langt til kritisk nivå

Han vil ikke spå hvor mange bedrifter som kan forsvinne fra industrien det neste året, men han tviler på at Draka og Ruukki er enestående eksempler.

– Hos mange sitter man og opplever at det er så langt opp til kritisk nivå som gjør at til syvende og sist vil de bli lagt ned, bekrefter direktør for næringspolitikk i Norsk Industri, Knut Sunde.

De to understreker at internasjonale bedrifter har alltid en mulighet til å velge å legge produksjonen til andre land. Ting kan flyttes relativt raskt.

– Industrien er mindre avhengig av Norge enn Norge er av industrien, sier Lier-Hansen.

Svakeste i moderne tid

Norsk Industris konjunkturrapport viser at 2010 har vært et særs krevende år for industrien, på grunn av den svakeste utviklingen i verdensøkonomien siden 1945. 2009 ble det svakeste året for industrien i Norge i morderne tid.

– Rapporten viser at eksporten falt med 20 prosent i fjor. Det er et svært tall, sier Knut Sunde. Nå spår Norsk Industri en vekst i eksportmarkedet i år på seks prosent, og at hjemmemarkedet skal gå opp med to prosent.

Men Sunde og Lier-Hansen advarer folk mot å tro at krisen er over av den grunn.

– Det er mange som sitter og opplever at det er langt opp til kritisk nivå, som gjør at de til syvende og sist vil bli lagt ned, sier Sunde.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.