INDUSTRI

Veien for Vestlandet går møt øst

PÅ VESTLANDSKONFERANSEN: ¿ Denne regionen har vært så tungt basert på de gigantiske olje- og gassutbyggingene. Den tiden er over. Hva skal industrivirksomhetene da drive med?, spør Giske.
PÅ VESTLANDSKONFERANSEN: ¿ Denne regionen har vært så tungt basert på de gigantiske olje- og gassutbyggingene. Den tiden er over. Hva skal industrivirksomhetene da drive med?, spør Giske. Bilde: Scanpix
18. okt. 2010 - 14:28

Hva blir den nye oljen, var hovedspørsmålet som ble stilt på Vestlandskonferansen i Stavanger forum mandag.

Etter innspill fra blant andre professor Victor D. Norman fra Norges Handelshøyskole (NHH) og NHO-president Kristin Skogen Lund, presenterte nærings- og handelsminister Trond Giske (Ap) sitt syn på saken.

– Kina er viktig

Han la særlig vekt på den eksplosive veksten i Kina, som ifølge prognosene vil være verdens største økonomi i 2025 og dobbelt så stor som USA i 2050.

– Jeg tror svært få bedrifter i Norge foreløpig er klar over hvor viktig Kina allerede er og kommer til å bli for dem. Foreløpig er særlig den maritime og energisektoren er på vei inn. Men etter hvert tror jeg flere generelle bedrifter må innse at Kina har et stort marked, også for konsumentvarer, sier Giske til NTB.

Kan ikke hvile på oljen

Statsråden mener det er spesielt viktig for Vestlandet at de våkner opp.

– Denne regionen har vært så tungt basert på de gigantiske olje- og gassutbyggingene. Den tiden er over, kun mindre utbygginger og oppgraderinger gjenstår. Hva skal industrivirksomhetene da drive med? De må se seg om etter nye, store markeder, og det er Kina, India, Russland og Brasil, sier Giske. (©NTB)

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.