INDUSTRI

Varmer opp uten varme

EFD Induction viste at det går an å varme metall uten berøring ved bruk av induksjon.
EFD Induction viste at det går an å varme metall uten berøring ved bruk av induksjon.Bilde: Asbjørn Goa
Finn Halvorsen
20. sep. 2006 - 14:18

Faraday først

Elektromagnetisk induksjon ble oppdaget av Michael Faraday allerede i 1831. Han kunne bevise at en primær vekselstrøm kunne generere en sekundærstrøm i en spole i et vekselfelt, såkalt virvelstrøm. Prinsippet er det samme i transformatorer, motorer og generatorer.

De fleste har hørt om kjøkkenkomfyrer med induksjonsvarme. Samme prinsipp bukes i industrien. Det var faktis der det begynte.

Skiens-bedriften EFD Induction AS lager produkter hvor prinsippet benyttes i industriell sammenheng. Og det har de gjort i 25 år.

Live demo

Steinmoen og Wærstad har tatt med seg utstyret og demonstrerer det villig på Industridagene på Lillestrøm denne uka.

Historien begynner egentlig med en "gal ide" - unnfanget av en professor.

Sintefs avdeling for elektrovarme under ledelse av professor Olav Todnem utviklet på midten av 70-tallet en metode for termisk retting av bulker på sveisede stålplater. Utstyret var basert på en transistorisert luftkjølt høyfrekvensomformer.

Ut av ABB

AC Elektro, som senere fusjonerte inn i National Elektro, som igjen ble en del av ABB-konsernet, kom inn som industripartner i 1978.

Tre år senere fant daværende konsernsjef Kjell Almskog ut at induksjonsvarme ikke hørte inn under kjernevirksomheten. Dermed ble ELVA Induksjon etablert med ni ansatte i Skien i 1981.Ut i verden

De ble tidlig klart at selskapet ikke kunne leve av hjemmemarkedet og startet straks opp arbeidet med å etablere et internasjonalt markedsapparat. I dag er eksportandelen 95 prosent.

Bilindustrien var ett segment selskapet kastet sine øyne på. Men det var vanskelig å få en fot innenfor europeisk bilindustri. Løsningen kom i 1996 i form av fusjon med selskapet Induktionserwärmung Fritz Düsseldorf GmbH, som var tungt inne i tysk bilindustri. Det fusjonerte selskapet fikk navnet EFD Induction.

Kjøper opp

I 1998 kjøpte EFD Frankrikes største induksjonsselskap CFEI SA i Grenoble, og dermed hadde de også franske bilfabrikker på kundelisten. Senere har konsernet gjort flere oppkjøp og etablert produksjonsenheter i blant annet i Kina og India.

EFD-konsernet hadde i 2005 driftsinntekter på 684 millioner kroner og et resultat på 28,8 millioner. Antall ansatte var 689.

Av disse arbeider altså 110 i Skien. Den norske virksomheten bidrar meget bra i konsernsammenheng. Årsomsetningen i 2005 var 209,5 millioner kroner med et resultat på 32 millioner.Flere ben å stå på

- Det gode resultatet for den norske bedriften henger sammen med flere ting. Vi tok tidlig tak i effektivisering av produksjonsprosessen. Dessuten har vi mange ben å stå på, både i form av ulike produkter og ved leveranser til mange land. Vi blir dermed mindre konjunkturavhengige enn våre europeiske søsterselskaper, som i stor grad leverer herdeutstyr til en presset bilindustri, sier administrerende direktør Inggard Aa. Torvik.

Han nevner også en stor ordre til Kina som også bidro meget positivt i 2005.Effektiv varme

Induktiv oppvarming benyttes på en rekke områder i industrien. Metoden er spesielt godt egnet der hvor det er krav til rask og kontrollerbar varme og god repeterbarhet.

Den viktigste grunnen til metodens popularitet er kanskje lavere energikostnader. I tillegg gir den også bedre kvalitet, raskere oppvarming og dermed økt produksjonsvolum.

Metoden lar seg også forholdsvis enkelt plassere inn i automatiske produksjonslinjer. Dessuten blir arbeidsmiljøet for operatørene bedre enn ved tradisjonell oppvarming.

Les mer om: