INDUSTRI

Våpenindustrien sponser UD

Illustrasjonsbilde.
Illustrasjonsbilde. Bilde: KDA
9. feb. 2010 - 07:42

Dette avdekkes bare en uke etter at utenriksminister Jonas Gahr Støre (Ap) stanset et planlagt spleiselag mellom Rederiforbundet og Næringsdepartementet om finansiering av en skipsfartsrådgiver ved Norges ambassade i Washington.

Eksport

Støre mente at en slik stilling kunne avstedkomme spørsmål rundt «uavhengighet, ansvar og lojalitet for stillingen».

Likevel finnes det altså en stilling ved den samme ambassaden som langt på vei er betalt av forsvarsindustrien for å finne eksportmuligheter for denne industrien, skriver VG.

Det er Tom Ivar Stie, som har jobbet ved ambassaden siden 2008.

Lønnes av flere

Han er formelt ansatt av Innovasjon Norge, har tittel som ambassaderåd, jobber fysisk i ambassaden og har immunitet som diplomat i USA.

Stillingen lønnes med halvparten fra helstatlige Innovasjon Norge, 25 prosent fra Forsvarsdepartementet og 25 prosent fra de åtte forsvarsbedriftene.

Ønsker begrunnelse

Ifølge Utenriksdepartementet (UD) er dette spleiselaget uproblematisk, fordi Innovasjon Norge er den formelle oppdragsgiveren.

Ivar Kristiansen (H) i næringskomiteen på Stortinget sier han ønsker Støres begrunnelse for hvorfor den ene stillingen er problematisk og den andre ikke er det. (©NTB)

Les mer om:
Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.