OLJE OG GASS

Utnytter tilstanden for vedlikehold

Knut StrømKnut StrømKnut Strøm
30. mars 2007 - 07:00

Basert på Aker Kværners lange erfaring fra drifts- og vedlikeholdstjenester og IBMs etablering av kompetansesenter for integrerte operasjoner i Stavanger, har de to partene etablert samarbeid for tilstandsbasert vedlikehold av olje- og gassanlegg.

Nylig ble samarbeidet presentert på en pressekonferanse i Stavanger.

Kompetanse

Aker Kværners kompetanse på ingeniørtjenester samt planlegging og gjennomføring av vedlikehold skal integreres med IBMs kompetanse på datafangst, integrasjon og analyser. Partene vil først rette blikket mot installasjoner i Nordsjøen og på land i Norge, for deretter å utvikle samarbeidet internasjonalt.

En effektivisering av vedlikeholdsprosesser blir fremhevet som et område der det er mulig å hente ut gevinster innen integrerte operasjoner som er fremtidens løsninger for integrert drift av olje- og gassfelt.

En rapport fra Oljeindustriens landsforening (OLF) som ble publisert i fjor, viser at det er mulig å hente ut økte inntekter på 250 milliarder kroner ved å ta i bruk integrerte operasjoner.

Majoriteten av alt vedlikehold som blir utført på utstyr innen sektoren i dag er kalenderbasert. Det medfører at maskiner og utstyr tas ned og vedlikeholdes til fastsatte tider. En slik total driftsstans er både tids- og kostnadskrevende. Ifølge rapporten er det mulig å spare rundt 37 milliarder kroner ved bruk av tilstandsbasert vedlikehold.

Bedre instrumentering

- Vi får stadig bedre instrumentering ute på anleggene. Dermed får vi inn fortløpende data som kan analyseres og brukes for et vedlikehold basert på målinger og erfaring, sier Arne Bjørlo i Aker Kværner. Han er ansvarlig for arbeidsmetoder, teknologi og kvalitet i selskapet.

- IBM kan tilby en god del teknologi som vi bruker innen olje og gass. Dessuten har vi gode referanser fra prosjekter for raffinerier og andre prosessanlegg samt innen flyindustrien, sier Arild Kristensen hos IBM.

Med tilstandsbasert vedlikehold (CBM) blir nedetiden redusert til et minimum som følge av en mer effektiv tilstandsovervåking. Overvåking og utveksling av data i sanntid videreformidles via åpne integrerte systemer og løsninger. Dette gir bedre beslutningsmodeller som vil medføre økt oppetid, reduserte vedlikeholdskostnader, bedre ressursutnyttelse og bedre vedlikehold på utstyr siden varsling blir gitt i forkant.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.