INDUSTRI

Utenlandsk kontroll over Denofa

Denofas har 60 ansatte på industriområdet Øra i Fredrikstad.
Denofas har 60 ansatte på industriområdet Øra i Fredrikstad.
Trond Gram
13. juli 2009 - 10:55

Det er det delvis statseide handels- og investeringsselskapet Norgrain som nå selger 11 prosent av aksjene i Denofa, som produserer olje, fett og fettsyrer på basis av soyabønner.

Kjøper er det brasilianske selskapet Amaggi, som i samme slengen kjøper aksjene til den andre eieren i det tradisjonsrike norske industriselskapet, brasilianske Agrenco, og dermed kontrollerer 51 prosent i Deno, ifølge en pressemelding.

Kan få full kontroll

Det brasilianske selskapet kan om få år få full kontroll på det norske industriselskapet. Partene har nemlig inngått en avtale som gir Norgrain mulighet for salg av de resterende aksjene til Amaggi etter fire år.

Amaggi betaler 17 millioner dollar for eierposten på 51 prosent av Denofa AS, som etter 97 år i norsk eierskap dermed blir utenlandskkontrollert.

Denofa ble grunnlagt som De Nordiske Fabriker i 1912, og inngikk fra 1959 i Borregaard og fra 1986 i Orkla-konsernet. I 2005 kom Norgrain inn på eiersiden, og har siden investert betydelig i fabrikken i Fredrikstad.

Milliardbutikk

Denofa hadde en omsetning på 1,8 milliarder kroner i 2008, og et overskudd før skatt på 36 millioner kroner. Selskapet har 90 ansatte, hvorav 60 er basert i Fredrikstad.

Salget kommer etter at minoritetsaksjonæren, det brasilianske selskapet Agrenco, havnet i trøbbel i hjemlandet på grunn av økonomisk krise og politietterforskning.

- Som følge av at Agrenco Brasil har vært i denne situasjonen, har Norgrain og Agrenco blitt enige om at man i fellesskap vil sondere mulighetene for å selge aksjene, fortalte administrerende direktør i Denofa, Øystein Haslum, til ABC Nyheter tidligere i år.

Transaksjonen vil bringe inn Amaggi som en en langsiktig partner og hovedleverandøren av soyabønner til Denofas fabrikk i Fredrikstad, hvor biodieselprodusenten Uniol nylig åpnet sin fabrikk.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.