INDUSTRI

USA satser mer på F-35

Forsvarskomiteen fikk svar på en rekke spørsmål rundt F-35-flyet på sin tur i USA.
Forsvarskomiteen fikk svar på en rekke spørsmål rundt F-35-flyet på sin tur i USA. Bilde: Lockheed Martin
Trond Gram
7. apr. 2009 - 12:10

USAs forsvarsminister kutter byggingen av det kostbare kampflyet, men teknologisk meget avanserte F-22 og dobler samtidig satsingen på F-35, kampflyet den norske regjeringen har bestemt seg for å kjøpe.

Øker bevilgningene

Dette er godt nytt for fremdriften i F-35-prosjektet, som har vært tema for mye diskusjon både i USA og Norge den siste tiden.

På en pressekonferanse mandag sa forsvarsminister Robert Gates at bevilgningene til kjøp av F-35 vil økes fra 6,8 til 11,2 milliarder dollar i budsjettåret 2010.

Det neste året dobles innkjøpet fra 14 til 30, mens USA de neste fem årene vil kjøpe 513 F-35.

– Fordel for oss

– Det er en fordel for oss at de øker fremdriften av F-35. Det er et signal om at de satser på flyet, sier andre nestleder i forsvarskomiteen, Per Ove Width, til Teknisk Ukeblad.

I forrige uke var komiteen på rundreise i USA, hvor medlemmene blant annet snakket med politikere og analytikere i Washington og besøkte Lockheed Martins F-35-fabrikk i Fort Worth.

Bakgrunnen for turen var å få svar på vesentlig usikkerhet som er reist rundt pris og fremdrift.

– Fremdriften i prosjektet tror jeg går veldig bra. At amerikanerne skrinlegger F-22 og satser alt på F-35 er bra fos oss. Når det gjelder prisen er den fortsatt høyst usikker. Det er avhengig av hvor mange andre som kjøper flyet, sier Width.

Fortsatt usikkerhet

Forsvarskomiteen ble presentert for en prognose for det de tror er prisutviklingen.

I 2011, når Norge etter planen skal undertegne kontrakt om kjøp og pris, regner amerikanerne med at det er foretatt såpass mange bestillinger at prisen er presset ned.

Den prisen Norge har fått oppgitt for kjøp av 48 fly er på 18 milliarder kroner, i tillegg kommer utgifter til drift og vedlikehold i en 30-årsperiode.

Den svenske prisen var på 24 milliarder.

– Mye av usikkerheten som har vært fremme gjelder rundt finanskrisen og hvorvidt USA kommer til å kutte i forsvarsbudsjettet. Jeg sier ikke at det ikke vil være beheftet med noe usikkerhet rundt dette med pris fremover, men før vi skriver kontrakt om noen år vil mye av dette være ryddet av veien, sier Signe Øye (Ap), første nestleder i komiteen.

– Bruker gamle estimater

I mars kom den amerikanske riksrevisjonen, Government accountability office (GAO), med en rapport hvor det ble uttrykt usikkerhet rundt Joint Strike Fighter-programmet og at dette kan komme til å bli mye dyrere enn tidligere antatt.

Samtidig forventes det at utviklingen av JSF-flyene vil ta lengre tid enn det som først ble antydet.

– Vi spurte om det over alt hvor vi var og fikk det samme svaret. Det er ikke noe nytt i det de kommer med og de bruker estimater som er gamle. Jeg skal ikke si at vi ikke tar hensyn til det, men det minnet meg litt om noen av de rapportene som Riksrevisjonen har lagt frem her. De henger noen år bak, sier Øye.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.