USA ønsker massefangst av CO 2 om bare åtte til ti år, sier energiminister Steven Chu.
Landet samler nå sine nasjonale og regionale forskningsinstitusjoner for et krafttak innen CO 2-fangst og -lagring (Carbon capture and storage, CCS).
Satsningen skal fjerne barrierene og gjøre fangstteknologien kostnadseffektiv, så den kan spres over hele verden.
Norge tidlig ute
Forskere ved Princeton foreslår å utstyre 800 kullkraftverk med fangstanlegg for CO 2: Les mer her
I 2007 fantes det kun fire CCS-anlegg i industriell skala i verden, og norske selskaper stod bak tre av dem. De fire var Sleipner, Snøhvit, Weyburn-Midale og In Salah.
Disse anleggene fanger til sammen 4,4 millioner tonn CO2 årlig, men det er på langt nær nok. Bruk av fossil energi fører til utslipp av over 20 milliarder tonn årlig. En rekke land utvikler nå CCS-teknologien videre.
Satser 240 millioner
Energiministeren i USA har satt av 40 millioner dollar (om lag 240 millioner kroner) fra gjennom krisepakken American Recovery and Reinvestment Act.
– Ved å utnytte kraften i vitenskapen og teknologien kan vi redusere utslippene fra industrielle kilder, sier Chu. – Denne investeringen er en del av vår satsning på å utvikle teknologi for CO 2-fangst og -lagring slik at vi får råd til å spre dette i vide kretser innen 8 til 10 år.
Han ser næringsutvikling som et viktig ledd i dette arbeidet, i tillegg til klimahensyn.
– Dette vil også skape nye arbeidsplasser og gjøre USA ledende innen CO 2-fangst og -lagring i de kommende årene, sier han.