INDUSTRI

Unge politikere kritiserer Giske

KRITIKK: Trond Giske får kritikk for å søke råd om hva Norge skal leve av i fremtiden hos milliardærarvinger.
KRITIKK: Trond Giske får kritikk for å søke råd om hva Norge skal leve av i fremtiden hos milliardærarvinger. Bilde: Scanpix
3. mars 2010 - 07:05

AUF-leder Martin Henriksen og leder Mali Steiro Tronsmoen i Sosialistisk Ungdom er skeptiske til sammensetningen i næringslivsminister Trond Giskes rådgivergruppe.

Nullskattyter

Fem av gruppens 20 medlemmer er arvinger til milliardformuer. Blant dem er reder John Fredriksens datter Cecilie Astrup Fredriksen. Siden 2002 har hun bodd i London, og skatter ikke til Norge. Det gjør SU-leder Tronsmoen opprørt.

– Det er forkastelig at næringsministeren tar en nullskattyter og skatteflyktning inn i varmen på denne måten, sier hun til Klassekampen.

Må tas med en klype salt

AUF-leder Martin Henriksen regner med at Giske tar innspill fra milliardærarvingene i gruppen med en klype salt.

– Jeg håper at næringsministeren har mer sympati for gründerne som hver dag møter utfordringer med å skape verdier her hjemme, enn han har for en milliardærarving som har skatteflyktet fra Norge, sier Henriksen.

Feil kunnskapskilde

Andre navn i gruppen er Ole Robert Reitan, Stein Marius Varner og Thomas Wilhelmsen. AUFs leder sier det ved første øyekast kan se ut som om gruppen er en samling for den unge eliten.

Ungdomssekretær Ommund Stokka i Industri og Energi reagerer også på sammensetningen av gruppen.

– Se på hva som har bygget industri og skipsfart her i Norge. Kunnskapen i norsk næringsliv ligger hos flittige arbeidere, driftige ingeniører og modige politikere, ikke nødvendigvis hos kapitaliststerke arvinger. Det reflekterer denne gruppen dårlig, sier Stokka.

Kronprinsen ute

Klassekampen har ikke klart å få kommentar fra Nærings- og handelsdepartementet i denne saken.

Gruppens medlemmer skal ifølge mandatet «dele erfaringer og kunnskap om ulike utviklingstrekk for norsk næringsliv og næringsstruktur i et internasjonalt perspektiv». Gruppens første møte er 16. mars.

Giske hadde også invitert Kronprins Haakon til å delta i gruppen, men etter diskusjonene som har oppstått valgte han i går å trekke seg.(©NTB)

Les mer om:
Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.