INDUSTRI

Unge arvinger skal rådgi Giske

FØRSTE MØTE: Nærings- og handelsminister Trond Giske (Ap) deltar på det første møtet i Norge 2020-gruppen. De skal dele erfaringer og kunnskap om ulike utviklingstrekk for norsk næringsliv og næringsstruktur i et internasjonalt perspektiv.
FØRSTE MØTE: Nærings- og handelsminister Trond Giske (Ap) deltar på det første møtet i Norge 2020-gruppen. De skal dele erfaringer og kunnskap om ulike utviklingstrekk for norsk næringsliv og næringsstruktur i et internasjonalt perspektiv. Bilde: Scanpix

Avkjølt champagne og en dæsj kaviar var det eneste som manglet da nyrike gründere og arvinger av større formuer var samlet til tirsdagens første møte i Giskes næringslivsutvalg.

Les også: Unge politikere kritiserer Giske

Kun innspill

Fellesnevneren for utvalget som nærings- og handelsminister Trond Giske (Ap) har komponert, er yngre, ambisiøse ledere med erfaring fra ulike bransjer og bedrifter.

– Dette utvalget skal ikke trekke konklusjoner og heller ikke lage politikk, men komme med innspill til hva Norge kan leve av i framtida, sa Giske på vei inn til utvalgets første møte i Telenor-senteret på Fornebu.

Giske har tatt mål av seg til etablere flere utvalg, blant annet ett med tillitsvalgte fra fagbevegelsen, men det første i den såkalte Norge 2020-gruppen var forbeholdt ledere med tyngde i norsk næringsliv.

– Bredt og vagt

Rema 1000-arving Ole Robert Reitan var uten tvil en av dem. Siden han overtok bedriften etter faren, Odd Reitan, har han suksessivt skapt større markedsandeler. Noen råd på strak arm til næringsministeren hadde han imidlertid ikke.

– Selvfølgelig kan dette bli spennende. Men det kan også bli litt for bredt og litt for vagt, men vi får se, sier Ole Robert Reitan. Trønderen mente at han kunne bidra med erfaringer fra næringslivet.

Les også: Tine erstatter Kronprinsen

Vil lytte til alle

Statsråd Giske sier han vil lytte til de rådene han får fra utvalgets medlemmer, og at han håper det kan reise en debatt om verdiskapning.

– Det er en bredde av yngre folk med ansvar for tusener av arbeidsplasser, og de sitter inne med mange gode ideer og mye kunnskap, sier Giske.

Blant de mest profilerte i utvalget er Cecilie Fredriksen i Golden Ocean Group, Thomas Wilhelmsen i Wilh. Wilhelmsen og Stein Marius Varner i Varner-gruppen.

17 av de 19 utvalgsmedlemmene var i møte med Giske tirsdag. Kronprins Haakon var først med i utvalget, men trakk seg senere ut etter mye kritikk. (©NTB)

Les mer om:
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.