INDUSTRI

Tyskere vil ha renteøkning i Norge

Illustrasjonsfoto: Gorm Kallestad, SCANPIX
Illustrasjonsfoto: Gorm Kallestad, SCANPIX Bilde: Scanpix
Martin Jacob Kristoffersen
18. okt. 2010 - 16:56

– Den norske kronen har mistet tillit hos utenlandske investorer på grunn av at Norges Bank ikke setter opp renta, sier Henrik Gullberg fra Deutsche Bank AG i London til Businessweek.

– Gyllen mulighet for Norges Bank

Den norske foliorenta har ligget uendret siden desember 2009, hvor den gikk opp med et kvart prosentpoeng til 2,0 prosent. Samtidig har den norske kronen svekket seg med 5 prosent mot euro og med 8 prosent mot den svenske krona siden mai i år.

Gullberg mener at det gir Norges Bank en gyllen mulighet til å øke den norske styringsrenten uten at det rammer eksportindustrien.

Den svenske krona har tradisjonelt sett fulgt den norske i kurssvingningene. De er begge påvirket av den globale vekstsyklusen. Men siden mai har den Svenske Riksbanken økt styrerenta to ganger, mens Norges Bank har latt den ligge i ro i Norge.

– Ingen grunn til å vente med renteøkning

– Hensynet til å gardere mot risikoen for fremtidige finansielle ubalanser som kan forstyrre aktiviteten og inflasjonen et stykke fram i tid, taler likevel for at renten etter hvert bringes nærmere et mer normalt nivå, sa visesentralbanksjef Qvigstad på forrige rentemøte 22. september.

– Det er ingen grunn til at Norges Bank skal vente med å normalisere økonomien, sier Gullberg, og tipper at neste renteøkning kan komme så tidlig som i januar.

Sentralbanksjef Svein Gjerdrem er ventet å trekke seg tilbake ved utgangen av året.

Les mer om:
Share icon
Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.