INDUSTRI

Truer med mangedobling av utslipp

Bilde: colourbox.com
14. sep. 2009 - 11:14

Behovet for økonomisk vekst må gå foran hensynet til miljøet, mener den grønlandske regjeringssjefen Kuupik Kleist.

Kleist truer med å holde Grønland utenfor en ny global avtale på klimatoppmøtet i København i desember, hvis ikke grønlenderne får øke CO2-utslippene. Det kan bli snakk om 14 ganger så store utslipp som i dag, skriver den danske avisen Politiken .

– Hvis vi skal ha noen utsikt til økonomisk vekst, og dermed til å frigjøre oss fra danske tilskudd, Må Grønland pinadø utvikle seg økonomisk, sier Kleist. Han representerer det venstreorienterte partiet Inuit Ataqit og har vært statsminister siden 12. juni i år.

– Man vil ikke at vi skal utvikle våre tradisjonelle næringer, men man vil heller ikke at vi skal utvikle nye, og hva skal vi da gjøre? Er årsaken at man vil opprettholde ett eller annet økonomisk avhengighetsforhold? spør den grønlandske regjeringssjefen.

Kleist skal tirsdag møte Danmarks klima- og energiminister Connie Hedegaard i København. Hedegaard sier foran dette møtet at grønlenderne stiller helt urealistiske krav, og at Grønland vil bli en av verdens verste forurensere, hvis Kleist gjør alvor av sine trusler. (©NTB)

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.