INDUSTRI

Tror på ny solindustri i Glomfjord

Etter regjeringens forslag om å bevilge 50 millioner kroner til Måløy kommune.

FØRSTE FABRIKK: Det hele startet i Glomfjord med produksjon av silisiumskiver. Siden er tilsvarende fabrikk etablert på Herøya.
FØRSTE FABRIKK: Det hele startet i Glomfjord med produksjon av silisiumskiver. Siden er tilsvarende fabrikk etablert på Herøya. Bilde: damian heinisch

– Sammen med Meløy kommune har vi sagt at det vi skal gjøre i nærmeste framtid er se om det er mulig å satse på sol her oppe. Norsun produserer i Årdal, og vi vil gjøre det samme her, sier Lothar Maruhn, administerende direktør i Meløy næringsutvikling til tu.no.

Omstillingsmidler

I dag foreslo regjeringen å gi Meløy kommune 50 millioner kroner i omstillingsmidler for å kompensere for nedleggelsene av Recs to waferfabrikker i Glomfjord. Nedleggelsene førte til at sysselsettingen i kommunen sank med 20 prosent.

Nå har Maruhn troen på at det kan komme ny solindustri i Glomfjord.

– Vi arbeider med dette nå. Vi vil få svar om noen måneder på om vi får det til, sier han.

Les også: – Blodbadet er bra for solindustrien

100 millioner kroner

Kommunen har selv bevilget 25 millioner kroner til dette arbeidet. I tillegg har Nordland fylkeskommune spyttet inn 25 millioner kroner.

Klarer man ikke å starte waferproduksjonen opp på nytt, er andreprioritet å få etablere 600 nye arbeidsplasser for de 600 som mistet jobben da nedleggelsen ble et faktum.

Les også: REC-rekord før nedleggelse

Positive

Nito mener omstillingsmidlene er viktig for kommunen.

– Det er bra at regjeringen trår til her. Mindre plasser har behov for litt «drahjelp» for å legge til rette for ny virksomhet, sier visepresident Trond Markussen.

– Vi mener det er viktig at regjeringen ivaretar industrikompetansen som er her i landet. Det vi vet, er at lokale miljøer som har erfaring med industri er omstillingsdyktige når det gjelder å utvikle ny industri som Norge trenger, sier han.

Les mer om:
Kommentarer:

Vi har byttet system for artikkelkommentarer. For å opprette brukerkonto, registrerer du deg med BankID.