INDUSTRI

Tror ikke på dyrere kampfly

Forsvarsminister Grete Faremo
Forsvarsminister Grete Faremo Bilde: Trond Gram
18. mars 2010 - 08:22

Forsvarsminister Grete Faremo (Ap) får ikke høy puls av nyheter om økt pris og forsinket levering av kampflyene F-35. Flyene vil leveres i tide og vil ikke koste mer enn ventet, mener hun.

Store ambisjoner

– I dag er det ikke noe som tilsier at våre fly skal bli dyrere enn planlagt, eller at vi ikke får F-35-fly fra 2016, sier Faremo til VG.

Hun avviser dermed medierapportene om 50 prosent økning i pris og store forsinkelser.

Faremos amerikanske kollega Robert Gates har bekreftet at USA opprettholder sin bestilling på 2.500 av de totalt 3.200 flyene i prosjektet.

– Han har overfor meg bekreftet sin sterke interesse og ambisjon for prosjektet. Norge har ikke bestilt fly ennå, men vi ser for oss innfasing av nye fly i årene 2016-2020, sier Grete Faremo.

Lavere enn tilbudt

Produsenten Lockheed Martin står fast på at de vil klare å levere, og til den prisen de ga i tilbudet til Norge. For 56 fly skal Norge betale rundt 42 milliarder kroner. Det amerikanske konsernet sier til VG at den endelige prisen faktisk kan bli lavere enn den som ble tilbudt i 2008.

– Det som kan påvirke prisen negativt er om det et år skulle bli produsert færre fly enn planlagt, for eksempel som følge av at en av partnerne trekker seg. Vi har ingen signaler om noe slikt, heller ikke fra Danmark, sier Jim Latham.

Faremo har heller ikke hørt noe om at Danmark vil trekke seg fra F-35-programmet til fordel for Boeings F-18, slik enkelte medier har hevdet. (©NTB)

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.