INDUSTRI

Trond Giskes tøffeste utfordring

FORFATTEREN: Tormod Haugstad er ansvarlig redaktør i Teknisk Ukeblad.
FORFATTEREN: Tormod Haugstad er ansvarlig redaktør i Teknisk Ukeblad. Bilde: Tove Breistein
Tormod Haugstad
29. okt. 2009 - 13:33

Denne høsten er politisk spennende: Stortingsvalg og ny regjeringssammensetning har gitt flere nye statsråder.

Forslaget til statsbudsjett legger mye av rammebetingelsene for hvordan næringslivet skal klare seg gjennom etterkrigshistoriens alvorligste finanskrise.

Ringrev

En av de statsrådene som har skiftet taburett er Trond Giske. Som kulturminister ble han godt likt. Ikke så rart siden han ble en slags kulturens gavebringer. Nå står han overfor tøffere utfordringer.

Store deler av norsk industri sliter med ordretørke og finansieringsproblemer. Permitteringer og arbeidsløshet truer. Trond Giske er en politisk ringrev som er smart nok til å starte sin nye gjerning med møte på LO-leder Roar Flåthens kontor.

Der fikk vi et signal om at både LO og Giske ønsker flere kvinner inn i bedriftsstyrene og et mer aktivt statlig eierskap.

Ikke avblåst

Så gikk turen til STX sitt verft i Florø der 150 av 230 har mistet jobben. Faktisk er situasjonen så dramatisk for skipsverftene at av totalt 26 nybyggingsverft har seks skipsverft ordre for levering etter 31. desember 2010, mens bare to av disse igjen har leveringer etter 1. juli 2011.

Giske turde også å gå ut mot partikollega Rune Bjerke som i egenskap av DnB NOR-sjef var dumdristig nok til å avblåse finanskrisen.

Derfor blir det spennende å se om han kommer opp med noen virkemidler etter innspill fra organisasjoner som Innovasjon Norge, GIEK og Eksportfinans.

Kunnskap

En undersøkelse Abelia har gjort av Innovasjon Norge viser at primær- og sekundærnæringene står for over 70 prosent av de totale tilsagn om støtte og innovasjonsgraden er minst i de bransjer som mottar mest støtte.

Ifølge direktør Paul Chaffey går mye av støtten til primærnæring og vareprodusenter, mens innovasjonsgraden er lavere enn ventet. I kriseåret 2009 har derimot industrien fått mest støtte.

Tallmaterialet er interessant ettersom næringslivet trenger fornyelse og evne til å omstille seg. Trond Giske frykter ikke det kritiske søkelyset på departementets eget selskap.

Hans svar er at landet trenger et kunnskapsbasert næringsliv og at Innovasjon Norge bør utnytte erfaringene fra dette kriseåret.

Norsk næringsliv fortjener en tydelig og handlekraftig statsråd. Trond Giske har format til å bli det.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.