INDUSTRI

Troen er tilbake i industrien

Sjeføkonom Frank Jullum i Fokus Bank har ansvaret for utarbeidelsen av Norsk PMI.
Sjeføkonom Frank Jullum i Fokus Bank har ansvaret for utarbeidelsen av Norsk PMI. Bilde: Fokus Bank
2. juli 2009 - 12:18

Det kan se ut som det lysner for norsk industri.

Norsk PMI (Norges innkjøpssjefsindeks) melder iallfall om den kraftigste endringen fra én måned til en annen siden målingene startet for fem år siden.

Signalene som sendes av disse lederne er langt mer optimistiske enn de har vært det siste året:

En av fire vurderer oppsigelser

Krisetall for industrien

– Indeksen er nå på sitt høyeste nivå siden juli i fjor. Oppgangen er bredt basert, men det er særlig ordre- og produksjonsindeksene som bidrar til bedringen, skriver sjeføkonom Fran Jullum i Fokus Bank i indeksen som ble lagt fram i dag.

Kun 1 av 5 venter nedgang

Ordreindeksen steg fra 38,7 i mai til 48,7 i juni. Det høyeste nivået siden mai i fjor.

Ordreøkningen var omtrent like kraftig fra eksportmarkedet som fra hjemmemarkedet. Ifølge presentasjonen indikerer dette at de øvrige delindeksene vil fortsette å stige i månedene framover.

Når det gjelder produksjon, er det kun én av fem bedrifter som forventer fallende produksjon. Én av tre bedrifter tror på økning.

Produksjonsindeksen var 51,2 i juni, som ifølge Jullum indikerer at produksjonen kommer til å øke de kommende månedene.

Trolig færre jobbløse enn fryktet

Det er også langt færre bedrifter som nå forventer lavere sysselsetting framover.

Det samsvarer med oppdaterte anslag fra Nav. Etaten anslo i mai at 105.000 personer kan være arbeidsledige ved utgangen av 2009 og spådde at 125.000 personer kan være uten jobb neste år.

– Etter at den internasjonale finanskrisen brøt ut i september steg arbeidsledigheten svært raskt gjennom vinteren og våren. De siste to månedene har imidlertid ledigheten steget langt mindre, og vi ser nå at flere bedrifter tar tilbake igjen permitterte i arbeid, sier arbeids- og velferdsdirektør Tor Saglie til NTB.

Norsk PMI utarbeides og offentliggjøres i et samarbeid mellom NIMA (Norsk Forbund for Innkjøp og Logistikk) og Fokus Bank.

Les mer om:
Share icon
Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.