INDUSTRI

Trenger mer penger til industriforskning

Forskningsrådets direktør Arvid Hallén.
Forskningsrådets direktør Arvid Hallén. Bilde: Jannicke Nilsen
Trond Gram
25. aug. 2009 - 08:05

100 millioner kroner ekstra til samarbeid mellom bedrifter og forskningsmiljøer er det Arvid Hallén, administrerende direktør i Forskningsrådet, ber om fra regjeringen.

– Vi ønsker å bruke pengene for å øke den offentlige finansieringsandelen i samarbeidsprosjekter mellom bedrifter og forskningsmiljøer innenfor de deler av industrien som fortsatt er særlig utsatt, sier Hallén i en pressemelding.

Merker svikten

Eksportrettet, vareproduserende industri, leverandørindustri for oljesektoren, prosessindustri i tillegg til havbruk og matproduksjon, bioteknologi og IKT er blant næringene som skal nyte godt av dette.

Ifølge Hallén er dette bransjer som merker svikten i markedene og hvor forskning og utvikling er viktig bidragsyter til fremtidig konkurranseevne.

Ber om 100 mill.

Forskningsrådet nå om over 100 millioner kroner ut over sitt budsjettforslag for 2010 for å motvirke kutt i forskning og utvikling i bransjer som er særlig utsatt, i et brev til regjeringen og peker samtidig på at de teknisk-industrielle forskningsinstituttene, deriblant Institutt for energiteknikk og SINTEF, nå opplever en markert svikt i sin omsetning, og at basisfinansieringen også må styrkes.

– Instituttene danner en svært viktig kompetansebase gjennom den kunnskap som er bygget opp i samarbeidsprosjekter med næringsliv og akademia, sier Hallén og legger til at det er viktig å hindre at en brå nedgang i oppdragsmengden rammer helt vesentlig kompetanse som det vil ta lang tid å bygge opp igjen

Tar år å bygge kompetanse

Hallén mener at gjennom å øke den offentlige finansieringsandelen i prosjektene og følge opp målsettinger om å øke basisfinansieringen i instituttene kan det offentlige bidra til at viktig kompetanse som er avgjørende for fremtidig verdiskapning

– Vår erfaring er at det tar mange år å bygge opp igjen kompetansemiljøer, sier direktøren.

Les mer om:
Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.