Tre tiltalt for innsidehandel etter kjøp av Rocksource-aksjer

Aksjene steg med 117 prosent.

Tre tiltalt for innsidehandel etter kjøp av Rocksource-aksjer
Transocean Arctic boret for VNG og partnerne på Pil-prospektet. Økokrim mener tre menn har handlet aksjer på bakgrunn av innsideinformasjon om leteboringen i Norskehavet. Bilde: Wikimedia Commons

Økokrim har tiltalt tre menn i forbindelse med ulovlig innsidekjøp av aksjer i oljeselskapet Rocksource. To av de tiltalte var ansatt i et oljeserviceselskap, heter det i en melding fra Økokrim.

Politiet mener to av de tre i saken hadde fått urettmessig tilgang til informasjon hos sin arbeidsgiver om resultater fra prøveboring av en letebrønn på Pil-feltet i Norskehavet.

Informasjonen var relatert til at det var påvist hydrokarboner i letebrønnen.

Les også: Pil-funnet kan inneholde 150 millioner fat olje

– Kjøpte før børsmelding

Økokrim mener alle tre var kjent med at informasjonen som de fikk ikke var offentlig kjent og kunne føre til kursstigning på aksjene.

Likevel skal to av de tiltalte ha kjøpt Rocksource-aksjer for henholdsvis 26.500 og 800.000 kroner.

Etter at Rocksource i en børsmelding den 6. mars 2014 annonserte et olje- og gassfunn i letebrønnen på Pil-feltet, steg kursen på selskapets aksjer med 117 prosent.

Funnet skjedde i Pil-prospektet PL 586.

Tu.no omtalte funnet: Traff oljeblink med Pil og Bue

Én allerede dømt

– Saken er basert på en anmeldelse fra Finanstilsynet av om mistanke om innsidehandel av aksjer av en person. Under etterforskningen avdekket Økokrim ytterligere to tilfeller av innsidekjøp av aksjer og ytterligere ett tilfelle av tilskyndelse til innsidekjøp, forteller politiadvokat Lars-Kaspar Andersen i Økokrim til Teknisk Ukeblad.

Totalt omfatter sakskomplekset fire personer. En person er allerede dømt i Oslo tingrett.

Andersen ønsker ikke å utdype hva slags resultater fra prøveboringen på Pil-feltet to av de tre tiltalte skal ha fått tilgang til eller hvordan de skal ha fått tilgangen.

Større boreselskap

15. juni ble en mann i 40-årene dømt for innsidehandel i samme sakskompleks. I tilståelsesdommen fra Oslo tingrett ble han dømt til betinget fengsel i 38 dager, en bot på 40.000 kroner samt inndragelse av nærmere 30.000 kroner.

Mannen jobbet for et større boreselskap på norsk sokkel.

Han var inne på selskapet datasystem og så der at det var registrert gass i returslammet fra boringen, noe som indikerer muligheter for funn av olje eller gass. Kort tid etter la han inn et kjøp på 12.800 aksjer i Rocksource.

Noen dager senere var han på nytt inne på datasystemet og så at det pågikk kjerneboring. Et par dager etter dette kjøpte han flere aksjer i selskapet.

Erkjenner ikke straffskyld

Advokat Christian Tumyr Kjær representerer en mann i 60-årene som er tiltalt i saken.

– Han erkjenner ikke straffskyld for det tiltalen omfatter, sier Kjær til Teknisk Ukeblad.

Les også:

Petroleumstilsynet tviler på Goliat-start i juli

Helidekket sprakk etter ankomst fra Kina. Nå vurderer Statoil om det må skrotes  

Kommentarer:

Vi har byttet system for artikkelkommentarer. For å opprette brukerkonto, registrerer du deg med BankID.