INDUSTRI

Tre kjemikere kan vinne pris

Camilla Aadland
4. mars 2010 - 07:15
Vis mer

De tre kjemikerne traff hverandre for første gang da de skulle presentere bedriften sin for juryen fra blant annet Innovasjon Norge og Siva.

– Når du tenker på at bare syv er nominert, så er det veldig bra at tre av disse er kjemikere, sier Inger Reidun Aukrust til Teknisk Ukeblad. Hun har startet firmaet Syntavit som er eneste i verden som driver med utvikling av syntetisk vitamin K2.

– Er det typisk at kjemikere starter sitt eget?

– Jeg tror ikke det. Jeg tror det er tilfeldig at vi er så mange kjemikere. Men når du først setter i gang med noe innen kjemi, er det gjerne innovativt, sier Elisabeth Michelson. Hennes selskap, Elmico utvikler nye produkter basert på herdeplast til blant annet bygningsindustrien.



Teknisk bakgrunn en fordel

Teknisk Ukeblad treffer de to gründerne i Forskningsparken hvor Syntavit holder til. Den tredje nominerte, Torunn Aakermann, har travle dager og rakk ikke inn til Oslo før prisutdelingen 8. mars.

– Jeg tror det er en fordel med teknisk og faglig bakgrunn når du skal jobbe med utvikling og salg av produkter som vi gjør. Fagkunnskapen gjør også at det er lettere å forstå og møte kundens utfordringer, sier Aakermann på telefon.

Hun driver Kinera, som blant annet utvikler korrosjonsbeskyttelse for den marine industrien. Selskapet har foreløpig to ansatte, men målet er å etablere egen produksjonslinje i Norge i løpet av to-tre år.

Felles for de tre gründerne er at de har jobbet i store selskaper før de fulgte lysten til å drive med akkurat det de selv ville.

– I større bedrifter er det ofte mye prat om forskning og utvikling. Men jo større bedriften er, desto vanskeligere kan det være å få rom for kreativt utviklingsarbeid, sier Michelson.

PÅ EGENHÅND: Torunn Aakermann i Kinera synes det er morsomt å bli nominert til Årets kvinnelige gründer. ¿ Det er artig at det er interesse for det vi jobber med, sier hun.
PÅ EGENHÅND: Torunn Aakermann i Kinera synes det er morsomt å bli nominert til Årets kvinnelige gründer. - Det er artig at det er interesse for det vi jobber med, sier hun.



Skapertrang

Ingen av de tre kjemikerne angrer på at de hoppet av trygge jobber til fordel for en hverdag på egen hånd.

– Jeg synes det er morsomt å bygge opp et selskap innen forskning og utvikling og samarbeide med høyt kompetente mennesker som drar lasset sammen. Det er også fint å bygge innen et felt som ikke er så stort, organisk kjemi og å bidra med arbeidsplasser innen feltet, sier Aukrust.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Innovasjon Norge
Trer frem med omstilling som innstilling
Trer frem med omstilling som innstilling

– Jeg har en drivkraft på at jeg vil skape noe basert på det jeg faktisk kan. Det har vært veldig fint å starte en bedrift med fokus på forskning og produktutvikling, istemmer Michelson.



Gode penger

Vinneren av prisen Årets kvinnelige gründer får med seg en million kroner. Det er penger som kommer godt med for små selskaper.

– Økonomi har vært en utfordring og det å nå ut i markedet. Det er en treghet blant kundene til å våge å gå for en ny liten bedrift i stedet for de store og etablerte, sier Michelson. Bortsett fra et etablererstipend i 2003 har Elmico ikke mottatt noen offentlig støtte.

– Vi har flyttet inn i et nytt bygg på 2000 m2, men vi mangler et laboratorium. Det skal vi bruke premiepengene til hvis vi vinner, sier Michelson.

For Syntavit har innskudd fra Forskningsparkens Springfond og støtte fra Innovasjon Norge vært avgjørende for driften av selskapet.

– Målet er å få vitamin K2 ut som et kosttilskudd og deretter som et legemiddel, men da må vi ha flere studier som kan dokumentere effekten på mennesker. Premiepengene ville ha kommet godt med her, sier Aukrust.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.