INDUSTRI

Tok seg gjennom Nordøstpassasjen

PÅ VEI: Polarcus Altima med X-bow er deisgnet av Ulstein. Skipet har en trekkraft (bollard pull) på 135 tonn og  kan taue 12 streamere.
PÅ VEI: Polarcus Altima med X-bow er deisgnet av Ulstein. Skipet har en trekkraft (bollard pull) på 135 tonn og kan taue 12 streamere. Bilde: Ulstein
Tore Stensvold
3. okt. 2011 - 13:00

Polarcus Altima:

  • Design: Ulstein SX 134
  • Verft: Drydocks World Dubai
  • Levering: Mars 2011
  • Lengde: 92 meter
  • Bredde: 21 meter
  • Bruttotonn: 742
  • Framdrift: Dieselelektrisk, Wärtsilä hovedmotorer
  • Hastighet: Maks 15 knop
  • Lugarplass: 60 (derav 32 enkeltlugarer)

Skipet er bygget med Ulsteins X-bow design og levert fra Drydocks World Dubai 21. mars i år.

Skipet seilte fra Hammerfest 15. september etter innhenting av seismikk i Barentshavet. Seilasen på 3.000 nm til Cape Dezhnev i Beringstredet tok ni dager. Deretter gikk turen til New Zealand og nye oppdrag.

Isklasse

Polarcus Alima er et moderne 3D-seismikkskip med 12-streamere og har Ulsteins designbetegnelse SX134. Skipet har isklasse ICE-1A, som er en forutsetning for å seile Nordøstpassasjen.

Russland har åpnet for kommersielle seilaser i den korte perioden fra slutten av august til slutten av oktober da det er så å si isfritt i området.

Sparer dager

Seilasen blir tilrettelagt av norske Tschudi Arctic Transit AS gjennom sitt russisk-norske selskap Arctic Bulk AG og i samarbeid med Atomflot og den nordlege sjørute- administrasjonen i Moskva.

Ifølge Ulstein er besparelsen på åtte dager sammenlignet med transitt via Panamakanalen og 13 dager sammenlignet med transitt via Suezkanalen for seilasen mellom Norge og New Zealand.Sparer penger

Administrerende direktør i Polarcus, Rolf Rønningen, sier at Nordøstpassasjen innebærer en ny sjøbru mellom to viktige markeder.

– Den vellykkede navigeringen av Polarcus Alima langs den nordlige ruten gjør at vi oppnår betydelige innsparinger i drivstoff, utslipp, og tid brukt på transitt, sier Rønningen i en pressemelding.

Polarcus har hovedkontor i Dubai med flere nordmenn i sentrale posisjoner.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.