INDUSTRI

To norske helikoptre til Sverige for å slukke skogbrannen

DSB stiller opp.

 Beboere i Gammelby må evakuere pågrunn av en stor skogbrann som har herjet Sala kommune siden torsdag.
Beboere i Gammelby må evakuere pågrunn av en stor skogbrann som har herjet Sala kommune siden torsdag. Bilde: NTB scanpix
5. aug. 2014 - 19:37

Sverige regner med å få bistand fra to norske helikoptre i kampen mot skogbrannen i Midt-Sverige. Den norske hjelpen ventes i løpet av tirsdag kveld eller onsdag, sier den svenske operasjonsledelsens talsperson Erik Bergman.

Norge har gjennom Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB) stilt to helikoptre til rådighet for svenske myndigheter, i forbindelse med den store skogbrannen i Västmanland, nordvest for Stockholm.

Krisesituasjon

Hver maskin har en kapasitet på 3.000 liter vann per løft.

– Vi har en lav terskel for å hjelpe hverandre over landegrensene i krisesituasjoner. Dette er et godt eksempel på nettopp det, sier direktør i DSB, Jon A. Lea.

I tillegg til de to Bell 214-helikoptrene, har DSB sendt en observatør til det skogbrannrammede området. Hans oppgave er å samle erfaringer fra håndteringen av brannen, blant annet når det gjelder kommunikasjon og organisering av innsats og ressurser.

Bistanden til Sverige vil ikke påvirke skogbrannberedskapen i Norge. Helikoptrene kan tilbakekalles dersom situasjonen her skulle kreve det, ifølge Lea.

Svenskene ventet tirsdag kveld fortsatt på bistand fra to italienske spesialfly som skulle settes inn i slukningsarbeidet, men de to flyene hadde tidlig tirsdag kveld ennå ikke forlatt Italia, melder TT.

Verste på 200 år

Storbrannen som herjer i Sverige, er den største brannen i Skandinavia i nyere tid, ifølge Per Holm Nygaard, forsker ved Norsk institutt for skoglandskap.

– Det er overraskende at det er et så stort areal, man snakket om et område på 50.000-100.000 dekar for tre dager siden. Dette er tre ganger så stort som Norges største skogbrann, som rammet et område på 26.000 dekar. Det er enormt, sier Nygaard til VG.

Myndighetene anslår at tømmer til en verdi av 300 millioner kroner kan ha gått tapt.

– Som alltid ved denne typen hendelser får vi merke hvor små vi er i møte med naturens krefter, sier Sveriges statsminister Fredrik Reinfeldt.

Om lag 1.200 personer er blitt evakuert som følge av brannen, og rundt 350 mennesker deltar i slukningsarbeidet. En person er hittil omkommet i brannen. Det fryktes at arbeidet vil kunne pågå så lenge som i én måned.

Les også:

Disse teknologiene kan bekjempe skogbrann i fremtiden

Sverige redder norsk brannforskning

Bruker undervannsleke til redningsarbeid  

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.