INDUSTRI

Tine tenker stort

Trond Gram
23. apr. 2008 - 11:18

– Det er en utvikling som har pågått i mer enn hundre år. Det er mer lønnsomt med større anlegg, forteller Torbjørn Gjerde. Han er prosjektleder for bygging av nytt meieri på Jæren, som hvis det blir vedtatt, skal erstatte fire meierier i distriktet.

Meierianlegget som nå prosjekteres har et totalareal på 25 000 m2 og kommer til å koste knappe 1,4 milliarder kroner. Men på tross av gigantinvesteringen, sparer selskapet 31 millioner kroner sammenlignet med å drive de fire anleggene på Voll, Kleppe, Nærbø og Vikeså videre.

Legger ned store anlegg

I norsk målestokk er det ikke små anlegg Tine nå vil legge ned. Totalt produserer de fire meieriene 200 millioner liter melk i året, knapt en åttendedel av den totale melkeproduksjonen i Norge.

– Det er de største anleggene vi noensinne har lagt ned, sier Gjerde til Teknisk Ukeblad.Lønnsomt med avvikling

Men de fire anleggene på Sør-Vestlandet er ikke de eneste som blir erstattet av større anlegg. En arbeidsgruppe anbefaler at anleggene i Meldal, på Berkåk og Tolga legges ned, mens det satses videre i Brumunddal og Verdal, som skal produsere fett, tørkede produkter og konsentrater. Fire alternativer er vurdert, nedleggelse er det mest lønnsomme.

Totalt vurderer Tine å satse opptil 214 millioner kroner på de to anleggene over en tiårsperiode, mens besparelsen av å legge ned de tre andre anleggene er på rundt 35 millioner kroner årlig.

– Vi trenger en robust og fremtidsrettet industri for å møte økt konkurranse. De anleggene som nå er til vurdering er viktige arbeidsplasser i lokalsamfunnet. Det mest lønnsomme alternativet innebærer avvikling noen steder, men økt aktivitet andre steder, sier visekonsernsjef i TINE, Trond Smeby.Politisk motstand

Dersom konsernstyret går inn for forslaget vil flere titalls ansatte ved meieriene i Meldal, Tolga og Berkåk miste jobben. Nå foregår en kamp blant tillitsvalgte og lokalpolitikere for å hindre at de tre meieriene blir lagt ned. Blant annet har ordførerne i Tolga og Os møtt konsernledelsen i Tine for å tale Tolga-meieriets sak.

Det såkalte Regionrådet for Fjellregionen har sendt en uttalelse til Landbrusk- og matdepartementet hvor de skriver at rapporten som anbefaler å legge ned meieriet i Tolga er mangelfull.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.