INDUSTRI

TINE-rapport truer åtte hvitostmeierier

12. apr. 2007 - 08:36

Et utvalg i konsernet la onsdag fram en rapport som viser at TINE kan spare opptil 50 millioner kroner ved å samle produksjonen av hvitost på færre anlegg enn i dag.

Størst lønnsomhet kan TINE ifølge rapporten oppnå ved i framtiden å produsere hvitost ved ett stort anlegg på Jæren, og ved anleggene i Byrkjelo i Sogn og Fjordane, Elnesvågen i Møre og Romsdal, Verdal i Nord-Trøndelag, og på Storsteinnes i Balsfjord i Troms.

Avgjørelse til høsten

Det mest lønnsomme alternativet kan innebære at hvitostproduksjonen blir nedlagt ved anleggene i Sømna i Nordland, Kolvereid i Nord-Trøndelag, Ørlandet i Sør-Trøndelag, Voss i Hordaland, samtidig som anleggene på Voll, Kleppe, Nærbø og Vikeså i Rogaland blir erstattet av et nytt anlegg på Jæren.

Visekonsernsjef i TINE, Trond Smeby, sier til NTB at ingen avgjørelse er tatt. Styrets beslutning om hvor hvitostproduksjonen skal foregår i framtiden, kommer først til høsten, etter at rapporten har vært ute på høring og ledelsen har lagt fram sin anbefaling for styret.

Styreleder Fredmund Sandvik i TINE sier til NTB at styret får rapporten torsdag, og at han foreløpig ikke har noen kommentar.

– Framtidsrettet drift

TINE skriver i en pressemelding at konsernet har overkapasitet på ysting av hvitost på grunn av innenlandsk konkurranse og mer import av utenlandsk ost. Det blir også opplyst at TINE står overfor store investeringer på flere anlegg.

– Vi trenger en robust industri for å sikre norsk melkeproduksjon. Vi må derfor tilpasse produksjonskapasiteten og utnytte stordriftsfordeler for å oppnå effektiv og framtidsrettet drift, sier Trond Smeby i pressemeldingen.

Politiske hensyn

– Betyr denne formuleringen at avgjørelsen om nedleggelse av åtte anlegg allerede er tatt?

– Nei, i så fall er det dårlig formulert. Ikke noe er avgjort. Det skal foretas en høring blant de ansatte. Da får vi sikkert inn andre synspunkter som går på annet enn økonomi, sier Trond Smeby til NTB.

Han tilføyer at både politiske hensyn og andre hensyn kan føre til andre beslutninger enn det alternativet som ifølge rapporten gjør det mulig å spare 50 millioner kroner.

Mange alternativer

TINE har en samlet årlig produksjon av norvegia, jarlsberg, nøkkelost og annen hvitost på vel 50.000 tonn. Det meste produseres i området Midt-Norge og Helgeland.

I pressemeldingen blir det opplyst at utvalget regnet på sju alternativer i dette området. Konklusjonen er at den største innsparingen ligger i avvikling av anleggene på Kolvereid, Ørlandet og Sømna. I dette alternativet overføres melka til anlegget i Verdal, som får en stor produksjonsvekst.

Beregningene viser ellers at det gir «en klar økonomisk gevinst» å legge ned de fire nåværende anleggene på Jæren og erstatte dem med ett nytt felles anlegg. Utvalget har ikke tatt standpunkt til hvor dette eventuelt bør ligge, får NTB opplyst.

Rapporten viser også at TINE vil spare ved å overføre produksjonen på Voss til Byrkjelo i Sogn og Fjordane.

(©NTB)

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.