INDUSTRI

Tester gassturbiner med nytt prinsipp

TESTES: Prototypen omdanner lavtemperaturdamp fra søppelforbrenningsanlegget på Hurum til elektrisitet.
TESTES: Prototypen omdanner lavtemperaturdamp fra søppelforbrenningsanlegget på Hurum til elektrisitet. Bilde: Mona Sprenger
Mona Sprenger
23. sep. 2011 - 10:30

Konseptet

  • Tocircle-konseptet består av vinger som beveger seg i en sirkulær bevegelse i en sirkelrund sylinder. Den drivende kraft er en eksentrisk plassert rotor.
  • Vingene er festet til en senterbolt via leddede råder og beveger seg i sine tilpassete slisser i rotoren, mens rotoren spinner om sin egen akse, eksentrisk i forhold til kammeret.
  • Utformingen av vingene med råder gjør at vingene følger kammerets vegg i en eksakt sirkel uten direkte kontakt, og med en konstant liten klaring.
  • Den eksentriske plasseringen av rotoren gjør at det dannes lukkede volumer begrenset av to vinger, rotor og husets innervegg. Det lukkede volum varierer i størrelse gjennom rotasjonsbevegelsen.
  • Det er det varierende volumet som gjør at maskinen kan fungere som ekspander, pumpe eller kompressor.
  • KILDE: Tocircle Industries


HURUM: I en nedlagt fabrikkhall på Hurumlandet omdannes lavtemperaturdamp fra søppelforbrenningsanlegget vegg i vegg til elektrisitet.

I snart et år har det norske selskapet ToCircle Industries AS i samarbeid med Daimyo AS testet og utviklet en prototype på en moderne dampturbin. Selskapet er nå i stand til å levere meget konkurransedyktige løsninger. Det forsikrer adm. dir. Ellef Kure i Tocircle Industries. Stolt viser han frem anlegget:

– ToCircle kan levere turbiner som er enkle, robuste og med lavt vedlikeholdsbehov til en fornuftig pris for kunden. Selskapets første produkter konverterer spillvarme til elektrisitet på en meget konkurransedyktig måte.– Stort potensial

Selskapet sitter på internasjonale patentrettigheter til ny teknologi for pumper og turbiner. Kort fortalt baserer konseptet seg på en rotasjonsbevegelse tilsvarende sentrifugalmaskinene, men opererer med lukkede strømningsvolumer og blir dermed en fortrengningsmaskin (se faktaboks).

Konseptet kan ta markeder hvor det i dag brukes komplekse løsninger som blant annet stempelmaskiner og skruemaskiner.

– Dette er et unikt konsept med svært mange anvendelsesområder. Potensialet er så stort at det kan være fort gjort å drømme seg bort, og det er viktig og ikke spre begrensede ressurser ut på alt for mange områder, sier Øivind Lund, styreleder i ToCircle Industries

– Slik verden ser ut i dag er det innen kraftproduksjon og olje- og gass-sektoren de økonomiske mulighetene er størst. De langsiktige perspektivene innen områder som kraftproduksjon, energigjenvinning og vannrensing er så spennende at vi må jobbe planmessig videre også på disse områdene, føyer Kure til.OPTIMISTISK: - Her produserer vi fire kilowatt el ut fra lavtemperaturdamp, og vi har kommet så langt at det er all grunn til å tro at vi vil lykkes, mener styreleder i toCircle Industries, Øivind Lund.
OPTIMISTISK: - Her produserer vi fire kilowatt el ut fra lavtemperaturdamp, og vi har kommet så langt at det er all grunn til å tro at vi vil lykkes, mener styreleder i toCircle Industries, Øivind Lund.

Bedre enn dampmaskinen

– Selskapets første produkter konverterer spillvarme til elektrisitet på en meget konkurransedyktig måte. Dette er mer enn nok til å selge gode løsninger til kundene, sier Kure.

Han viser til sommerens testresultater: Den termiske virkningsgraden ligger på 10,6 av 12,6 teoretisk mulig. Det gir en maskinell virkningsgrad på 84 prosent.

– Så gode resultater forventet jeg ikke, da jeg gikk ut i sommerferie, og vi vet at det er enda mer å gå på.

En dampmaskin er ikke så effektiv.

– Vi kan levere mer effektivt enn tradisjonelle dampturbiner, men også effektive turbiner til moderne energisystemer.– Produktvennlig og robust

Lund gleder seg over å se protypen i drift.

– Her produserer vi fire kilowatt el ut fra lav temperaturs damp, og vi har kommet så langt at det er all grunn til å tro at vi vil lykkes. Det som kjennetegner konseptet er at det er produksjonsvennlig og robust.

Innovasjon Norge har dekket 40 prosent av prosjektkostnadene.

– Det er fint å få litt fødselshjelp i starten, men dette produktet har alle forutsetninger for å bli meget lønnsomt, mener Lund.Flyttes

Karsten Aubert, styreleder i Daimyo, er spent på hva som vil komme ut av prosjektet.

– Vi har hele tiden ønsket å utnytte dampen og har derfor støttet flere prosjekter som har hatt dette som formål. Vi synes dette ser lovende ut. Det finnes en hel del steder i industrien hvor damp går til spille og det er utfordrende å få utnyttet den, sier han og forteller at Daimyos virksomhet på Hurumlandet nå er inne i en usikker periode driftsmessig.

– Prosjektet vil derfor bli flyttet til et annet anlegg.

Ytelsen vil da bli skalert opp fra fire kilowatt til 400 kilowatt.

Mer om Tocircle: Vil lage et nytt industrieventyr

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.