INDUSTRI

Taper flere hundre millioner på trykkluftanlegg

Truls Tunmo
28. nov. 2007 - 21:21

Av det totale elenergiforbruket på om lag 120 TWh i Norge representerer kompressorer i industrien så mye som fire TWh.

Dette forbruket kan reduseres med mange prosent, ifølge dr.ing. Per Olav Nos. Han er daglig leder i Termek AS som jobber med termisk energi og mekanisk vedlikehold.

– Det er ingen tvil om at dette forbruket kan reduseres med mer enn 1 TWh eller mellom 25 og 30 prosent årlig. Så mye som 85 prosent av elenergien som brukes til trykkluftmaskiner går over til varme, og da blir det bare igjen ca. 15 prosent til trykkluft. Til sammen taper industrien flere hundre millioner kroner på grunn av lekkasjer i trykkluftanlegg, sier Nos.Lekkasjer

Fordi ca. 85 prosent av energien forsvinner til varme og fem-ti prosent til tørking og filtrering av luft, blir det anslagsvis igjen bare mellom fire og åtte prosent til effektiv bruk når luften er behandlet.

– For å oppnå en bedre utnyttelse av energien er det nødvendig å tette lekkasjer. Dette er en enkel og billig ting å gjøre, sier Nos. Firmaet hans bruker ultralyd til å finne ut hvor i trykkluftsystemet lekkasjene befinner seg.

– Ved å gjøre noen enkle grep som å bytte for eksempel pakninger, slanger og koblinger, kan en bedrift oppnå store besparelser i energikostnadene, sier Nos.Dårlig kunnskap

Årsaken til at det brukes unødvendig mye energi til kompressorer i norsk industri, er ifølge Termek-lederen for dårlig kunnskap om fordeling av energi til forskjellige utstyrsgrupper.

– Ved å fokusere mer på dette kan man på en enkel måte øke detaljkunnskapen til de ansatte og derigjennom lettere påvise de deler av anlegget som bruker for mye energi. For å få til dette må bedriftene kunne synliggjøre effektforbruket gjennom målinger. I tillegg kan anleggene optimaliseres, og kompressorkapasiteten tilpasses forbruket. Vesentlig mer energi enn det som er nødvendig brukes i dag til kompressoranlegg, understreker Nos.På avlast

Han påpeker også at kompressorer i mange industribedrifter går unødvendig mye på avlast.

– I 50-60 prosent av tiden går mange kompressorer på avlast som et resultat av at de er for store. Energibehovet kan være opp til 40-50 prosent av maksimal effekt til kompressoren.

– Det jeg har nevnt er bare toppen av isfjellet når det gjelder sløsing med energi i norsk industri. Det finnes mange store industribedrifter som ikke har en systematisk gjennomgang av trykkluftanleggene sine, sier Per Olav Nos.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.