INDUSTRI

Tandberg bygger seg opp

BERØRING: Designer Hallgrim Sagen har vært med på å utforme kontrollenheten InTouch, styrer alle funksjoner i systemet. Her viser han frem en realistisk modell i papp (nederst) og den endelige versjonen med en 8 tommer stor kapasitiv berøringsskjerm.
BERØRING: Designer Hallgrim Sagen har vært med på å utforme kontrollenheten InTouch, styrer alle funksjoner i systemet. Her viser han frem en realistisk modell i papp (nederst) og den endelige versjonen med en 8 tommer stor kapasitiv berøringsskjerm. Bilde: orv
21. mai 2010 - 12:26
Vis mer

Nylig godtok EUs konkurransemyndighet at Cisco fikk godkjent kjøpet av Tandberg. Nå får det norske videokonferanseselskapet ansvaret for å utvikle kommunikasjonsgigantens strategier og produkter på dette området.

Tandberg girer dermed opp for en langt større omsetning og skal ansette et stort antall nye ingeniører for å utvikle fremtidens videokommunikasjon.

KOMBIKAMERA: Divisjonsdirektør Snorre Kjesbu inspiserer kameraet Arild Ulfeng jobber med. Tandberg har utviklet sine egne videokameraer i flere år. orv

Ny direktørmodell

Den voldsomme ekspansjonen selskapet har vært gjennom når de på få år har utviklet seg til å bli verdens største på sitt felt, har satt sine spor i hovedkontoret på Lysaker. Her er det trangbodd. Det kan ikke være mange steder i Norge hvor antall ingeniører per kvadratmeter er større enn hos Tandberg, og det summer av både folk og instrumenter. Heldigvis er stemningen på topp.

Selskapet er kåret til Norges beste arbeidsplass og ingen klager på plassen. I år skal det ansettes minst 50 til. Nylig annonserte de i Teknisk Ukeblad etter de første 23 ingeniørene til utviklingsavdelingen. Her blir det ikke mindre trangt med det første.



Traff spikeren på hodet

En av de fremste analytikerne som følger videokonferansemarkedet, Andrew Davies Wainhouse uttalte da han så Tandbergs nye kreasjon:

En av de fremste analytikerne som følger videokonferansemarkedet, Andrew Davies Wainhouse uttalte da han så Tandbergs nye kreasjon: OPTIKK OG ELEKTRONIKK: Ingen slår oss på utvikling av kameraer til videokonferanser, mener Arild Ulfeng. orv

– I hele mitt liv har jeg ønsket meg en Porsche. Nå vil jeg ha en Tandberg EX90.

Den nye skrivebordsmodellen til Tandberg er noe for seg selv innen videokonferanse. Dette er både en 24 tommers PC-skjerm, men også en full HD videotelefon. Eller begge deler samtidig. Det har også vært satset på designet. Her er det ikke mye billig plast, og det vises på prislappen.

Rundt 45 000 må man ut med for å få den på skrivebordet, eller man kan leie den for rundt 1700 kroner i måneden. Men det er ikke dyrt, sier Tandberg. Hele poenget med en slik er å forbedre kommunikasjon og spare tid og kostnader i forbindelse med reiser. Sparer man bare en reise til Bergen i måneden, har den betalt seg med god margin, mener Tandberg.

– Slike produkter tar vanligvis fra 20 til 24 måneder fra idé til ferdig produkt. Fra vi har hatt de første idémøtene rundt produktet, tar det ikke lang tid før vi bygger modeller i tre og papp først og så i de aktuelle materialene. Lyden er helt sentral fra start. Vi trenger en nøyaktig akustisk modell å jobbe med slik at vi kan tilpasse elektronikken vi bygger rundt den senere, forklarer divisjonsdirektør i Tandberg, Snorre Kjesbu.

SUPERSKARPT: Kameraet på EX90 filmer i full HD og avslører selv de mest ørsmå detaljer på klokka til divisjonsdirektør Snorre Kjesbu.

Grundige forberedelser

Målsetningen med EX90 var det Tandberg kaller absolutt kvalitet. Her skulle det ikke spares på noe og lyd og bilde skulle være noe helt for seg selv. Den skulle være en perfekt hjelper både som PC-skjerm og som kommunikasjonsenhet.

– Et slikt prosjekt starter med en konseptfase. Vi definerer markedet og vi ser på hva produktet skal inneholde. Da vi begynte med EX90 for to år siden var målet å lage det beste personlige videomøtesystemet i verden. Personlig telepresence på skrivebordet. Det skulle se ut som noe mer eksklusivt enn en PC-skjerm, men det skulle også erstatte den. Dernest gjør vi en mulighetsstudie for å se på hvordan vi kan få det til. Det er to ting som er viktige i denne fasen: Det er varme og det er lyd. Hvordan skal vi bli kvitt varmen og hvordan skal vi få best mulig lyd, sier Arne Nymoen, som har vært prosjektleder på EX90.

– Et slikt prosjekt starter med en konseptfase. Vi definerer markedet og vi ser på hva produktet skal inneholde. Da vi begynte med EX90 for to år siden var målet å lage det beste personlige videomøtesystemet i verden. Personlig telepresence på skrivebordet. Det skulle se ut som noe mer eksklusivt enn en PC-skjerm, men det skulle også erstatte den. Dernest gjør vi en mulighetsstudie for å se på hvordan vi kan få det til. Det er to ting som er viktige i denne fasen: Det er varme og det er lyd. Hvordan skal vi bli kvitt varmen og hvordan skal vi få best mulig lyd, sier Arne Nymoen, som har vært prosjektleder på EX90. TESTING TESTING: Snorre Kjesbu viser frem et par kontrollboks-utgaver som ikke nådde opp til den trykkfølsomme skjermen.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Innovasjon Norge
Trer frem med omstilling som innstilling
Trer frem med omstilling som innstilling

To høyttalere og en subwoofer gjør at lyden er krystallklar enten man deltar i et møte eller spiller rockemusikk.

– Frekvensområdet på inntil 20 kHz er langt mer enn det som overføres via en vanlig telefonsamtale og det gjør samtalekvaliteten mye bedre, sier Kjesbu.



Egen design

Designavdelingen er helt sentral i Tandberg. De har bygget opp den største egne designavdelingen i Norge. 25 designere tar seg av alt fra konseptstudier til den endelige utformingen av form og valg av materialer. Det er her de tidlige håndfaste produktmodellene begynner sitt liv og papp og tre er viktige materialer i starten.

– Når vi lager produktene våre, vil vi at de både skal ha et eget Tandberg-utseende og at de skal være basert på skandinavisk designtradisjon. Vi skal begeistre brukerne og det gjelder selv om de er aldri så profesjonelle. Design handler også om hva vi uttrykker som bedrift og jeg vil påstår at vi har løftet dette området betydelig de siste årene. Vi er med helt i idéfasen for de nye produktene og sammen med de andre fagområdene planlegger vi hva vi vil med produktet. I dette tilfelle sto vi igjen med stikkord som innovativt, skandinavisk, enkelt, tiltrekkende og luksus. Det er gode huskelapper å ha med seg inn i den videre prosessen, sier Hallgrim Sagen, som er designer på personlige systemer.

Sagen sier at de måtte gjøre alt riktig og i tillegg ha noe ekstra å tilby på toppen. Kjesbu følger opp og peker på at det vippbare kameraet både sitter på toppen og er noe helt spesielt for denne modellen.

HOVEDKORTET: EX90 er godt utstyrt med elektronikk. Hjernen i systemet er fem videokodeker for kompresjon og dekompresjon av bilde og tre signalprosessorer for lyd. Til sammen er det hele 48 ulike prosessorer i systemet. orv

Kontrollenhet

For å holde styr på alle funksjonene, bygget Tandberg en egen kontrollboks til EX90. Den inneholder en 8 tommers kapasitiv berøringsskjerm som endrer innhold avhengig av det den brukes til. Her kan man ringe som en vanlig bordtelefon, styre Bluetooth headset, eller styre alle de andre funksjonene. Det er liten tvil om at iPhone har inspirert grensesnittet Tandberg har utstyrt kontrollenheten med.

For å holde styr på alle funksjonene, bygget Tandberg en egen kontrollboks til EX90. Den inneholder en 8 tommers kapasitiv berøringsskjerm som endrer innhold avhengig av det den brukes til. Her kan man ringe som en vanlig bordtelefon, styre Bluetooth headset, eller styre alle de andre funksjonene. Det er liten tvil om at iPhone har inspirert grensesnittet Tandberg har utstyrt kontrollenheten med. DESIGNERE: Tandberg har den største designavdelingen i sitt slag i Norge.

– Bruken av berøringsskjermer er et paradigmeskifte for oss som driver med interaksjonsdesign. Det gir oss en helt ny mulighet til å bygge inn en kognitiv symbiose med produktet og gjøre det kontekstsensitivt. Samtidig er fallhøyden stor. Hvis det ikke oppfører seg slik brukeren forventer, bidrar det til stor frustrasjon, sier Sagen.



Prosjektempati

I Tandberg snakkes det om prosjektempati. Prosjektteamene som bygges opp, består av designere, mekanikere, elektronikkfolk, softwareutviklere og andre som trengs for å føre prosjektet i havn. Men å samle folk er ikke nok om skal oppnå empati for prosjektet.

– Alt må stemme før vi begynner å jobbe. Og starten er pussig nok ekkokansellering. Denne funksjonen er helt sentral og for å få til den riktig måtte alle fagdisiplinene inn i bildet. Det fikk vi til, men da var det viktig at alle var samkjørt og jobbet mot samme mål, sier Kjesbu.

PROSJEKTLEDER: Arne Nymoen har ledet EX90-prosjektet fra idé til ferdig produkt.

I fokus

I et videomøtesystem er kameraet en nøkkelkomponent. Tandberg begynte å designe sine egne kameraer for fire år siden fordi det ikke var mulig å kjøpe noen som tilfredsstilte kravene deres.

– Det gir oss stor frihet når vi har den ekspertisen som trengs selv til å lage kameraer. Vi har store krav til skarphet, fargegjengivelse og sensitivitet og vi kan gjenbruke kompetansen på tvers av de ulike plattformene. Vi bruker ekte glass i optikken, gode sensorer og mekanisk blender. Det gjør at vi får best mulig bildekvalitet samtidig som vi får stor lysstyrke, sier Arild Ulfeng, som er leder for personlige systemer.

– Vi er store på personlige systemer og med dette produktet skal vi bli enda større. Vi har stor tro på at måten vi integrerer videomøter og PC-skjerm vil appellere til mange, sier Kjesbu.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.