INDUSTRI

Svensk innrømmelse:
– Gripen passer ikke Norge

19. jan. 2009 - 15:07

– Gripen klarer ikke å fylle alle de kravene Norge stiller til sitt neste kampfly, innrømmer den svenske forsvarsministeren Sten Tolgfors på sin blogg .

Amerikansk, uten tvil

I november i fjor ble det klart at Norge velger å kjøpe nye jagerfly fra amerikanske Lockheed Martin.

Da utpekte forsvarsminister Anne-Grete Strøm-Erichsen F-35, også kalt JSF, som det soleklare valget framfor Jas-39 Gripen Next Generation (NG) fra svenske Saab.

– JSF oppfyller alle kravene i de fire trusselbildene, mens Gripen NG oppfyller kun kravene i det internasjonale trusselbildet. JSF vurderes til å være bedre enn Gripen NG innenfor alle kampflyets hovedoppgaver – informasjonsinnhenting og overvåking, samt bekjempe mål i luften, på bakken og havoverflaten, sa Strøm-Erichsen.

Norge ønsket et annet fly

Et par uker etter reiste Strøm-Erichsen til Stockholm for å gi begrunnelsen til sin svenske kollega Sten Tolgfors ansikt til ansikt.

Strøm-Erichsen skal forklare Gripen-vrakingen i Sverige

I etterkant har den svenske regjeringen analysert den mislykkede anbudskampen i nabolandet. Konklusjonen ble klar denne helgen.

– Norge ønsket et fly som kunne utføre bakkeangrep på egen hånd over fiendtlig kontrollert territorium, beskyttet av langdistanse-luftvern og nestegenerasjons jagerfly. I et slikt perspektiv blir blant annet stealth-egenskapene viktige. Gripen er ikke utviklet for å opptre autonomt, men er konstruert som en del av et større system med for eksempel støtte av luftbåret radar, skriver Tolgfors.

Mindre våpenlast

Sveriges Radio Ekot konfronterer forsvarsministeren med at Gripen også fikk underkjent i kategorien luftkamp i de norske analysene.

– Scenariene er satt opp med veldig store avstander, der stealthegenskaper og liten radarsignatur har hatt mest å si, påpeker Tolgfors.

Han påpeker i tillegg at Gripen kommer dårligere ut når det gjelder evnen til å bære bakkeangrepsvåpen i tillegg til selvforsvarsvåpen.

– Vi prioriterer ikke angrep

– Ettersom Sverige og andre potensielle eksportland ikke prioriterer angrepsevner, så sier den norske vurderingen forholdsvis lite om at Gripensystemet ikke skulle fylle våre behov, skriver Tolgfors på bloggen.

Der kommer det også fram at han fortsatt er uenig i Norges beregning som tilsier at Gripen blir dyrere enn F-35. Og ikke minst hvordan statsminister Jens Stoltenberg og forsvarsminister Anne-Grete Strøm-Erichsen la fram kampflyvalget.

Slår hardt tilbake mot Norge

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.