OLJE OG GASS

SV «fredes» av miljøbevegelsen

En samlet miljøbevegelse skal være enig om ikke å kritisere SV dersom oljeboring i Lofoten og Vesterålen ikke nevnes i den nye regjeringserklæringen.

Fremfor å ta en beinhard kamp nå mener organisasjonene at det er taktisk å sette inn støtet når forvaltningsplanen foreligger i 2010.

Tanken er at et faglig fundert nei etter at forvaltningsplanen er lagt fram, vil stå langt sterkere enn et politisk nei nå, skriver Klassekampen.

Bellona-leder Frederic Hauge sier til avisen at de står bak vurderingen sammen med Folkeaksjonen, Natur og ungdom og Naturvernforbundet.

En bieffekt er dermed at SV vil slippe unna kritikk, dersom de rødgrønne ikke sier et klart nei til oljeboring i Lofoten og Vesterålen i den neste rødgrønne regjeringsplattformen. Hauge sier til Klassekampen at partiet har fått klar beskjed om strategien Bellona ønsker å gå for.

– Vi ønsker ikke en situasjon hvor dette bare blir en politisk sak. Det vil gjøre at politikere kan knipse med fingrene allerede ved neste stortingsvalg og gjøre om beslutningen, sier Hauge.

Han mener at mulighetene er «gode» for å vinne fram allerede i regjeringserklæringen, men at man risikerer at det vil være en seier som maksimalt vil gjelde i fire år.

– Vi er trygge på de faglige argumentene og ønsker å forankre dette mye dypere, sier Hauge. (©NTB)