INDUSTRI

Sug etter silisiumkarbid

Finn Halvorsen
18. mai 2007 - 13:37

Orkla Exolon, som har vært et heleid datterselskap i det amerikanske Washington Mills konsernet siden 2004, har produsert silisiumkarbid i Orkdal helt siden 1962.

Men bedriften fikk et virkelig løft ved årtusenskiftet da de startet produksjon av silisiumkarbid spesielt beregnet på saging av silisiumskiver til solcelleindustrien. Og i fjor fikk de nok et miljøprodukt på leveringslista; nemlig silisiumkarbid for bruk i dieselpartikkelfilter.Fortsatt vekst

– Begge disse områdene vil fortsatt vokse, men på kort sikt vil trolig produkter til dieselfiltre vokse mest, sier administrerende direktør Ole Johan Svorkdal. Han er svært tilbakeholden med opplysninger om størrelsen på produksjonen og hvilke områder som er størst, men forteller at bedriften passerte 300 millioner kroner i omsetning i fjor.

Svorkdal forteller også om en betydelig ekspansjon fra 2005 til 2006, hvor antall ansatte steg fra 100 til 135 i dag. I denne perioden ble det også investert betydelige midler i produksjonsprosessen. Hvor mye, vil han ikke si noen om, men det dreier seg om den største investeringen siden bedriften ble etablert.

– Kundene er produsenter av selve partikkelfiltrene. Her har jeg mitt på det tørre når jeg ikke kan si hvem det er. Det ligger klare klausuler om dette i kontraktene våre, sier Svorkdal.

Men han har flere enn to kunder på listen. Saint-Gobains egen fabrikk i Tyskland er neppe en av dem. Og det er ikke så svært mange aktører i markedet, kanskje bare fire-fem av noen betydning. Så de spesielt interesserte kan sikkert selv finne ut hvem kundene er.Store mengder

Silisiumkarbid til solcelleformål og til dieselpartikkelfiltre er svært finmalt i forhold til tradisjonelle produkter fra Exolon. En annen vesentlig forskjell er størrelsen på leveransene.

– Vi snakker her om leveranser av helt andre størrelseser i tonnasje enn tidligere. Det er dette som har gjort de store investeringene nødvendig, ikke at produktene i seg selv er så veldig spesielle, sier Svorkdal.

Ifølge bedriftens hjemmesider produserer Exolon ca 15 000 tonn silisiumkarbid i året.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.