OLJE OG GASS

Storkontrakt for Aker Solutions

BREDT SMIL: Det er ikke hver dag Simen Lieungh kan underskrive kontrakter på over 10 milliarder internasjonalt. Sannsynligvis er dette bare en av flere store kontrakter for Aker Solutions på Kashagan i tiden fremover.
BREDT SMIL: Det er ikke hver dag Simen Lieungh kan underskrive kontrakter på over 10 milliarder internasjonalt. Sannsynligvis er dette bare en av flere store kontrakter for Aker Solutions på Kashagan i tiden fremover. Bilde: Anders J. Steensen
Anders J. Steensen
18. mai 2009 - 10:03

Aker Solutions har sammen med italienske Saipem sikret seg to store kontrakter med Agip KCO for arbeid med sammenstilling i fase 1 av Kashagan-feltet i det Kaspiske hav.

Kontraktsverdien for Aker Solutions andel av de to kontraktene er på 1,6 milliarder dollar eller ca. 10,4 milliarder kroner.

Kontraktspart for de to kontraktene i Aker Solutions er Aker Solutions Contracting AS og Aker Engineering and Technology AS.Sammenkobling og oppstart

Arbeidene omfatter blant annet oppkobling og assistanse til oppstart av Kashagan-feltets første fase i det Kaspiske hav.

Hoveddelen av kontrakten vil ferdigstilles innen utgangen av 2011, mens videre støtte til oppstart vil fortsette i 2012.

– Jeg er veldig glad for å kunne annonsere at vi har signert disse hook-up kontraktene for Kashagan-feltet. Dette er en milepæl for vår internasjonale virksomhet, og viser vår sterke posisjon i den kaspiske regionen. Vi har spilt en viktig rolle i utvikling av dette feltet siden 2004, og tildelingen av disse siste hook-up kontraktene vitner om at vi har lyktes med vår strategi om å aktivt posisjonere oss inn mot dette nøkkelprosjektet i et av verdens rikeste regioner på naturressurser, sier konsernsjef i Aker Solutions, Simen Lieungh i en pressemelding.Større enn Statfjord og Gullfaks til sammen

Kashagan-feltet, som ligger 80 kilometer sørøst for Atyrau, er den første store offshoreutbyggingen i Kasakhstan.

Feltet strekker seg over et område på cirka 75 x 45 kilometer, og er oppkalt etter en kasakhstansk poet fra Mangistau.

Kashagan-feltet er ansett for å være et av de viktigste oljefunn siste 40 år, og forventes å produsere 1,5 millioner fat per dag.Bygget i Egersund

Aker Solutions har vært en nøkkelspiller i utviklingen av Kashagan-feltet, både i første fase under ledelse av Agip KCO og i feltutbyggingsfasen under ledelse av North Caspian Operating Company (NCOC).

I første fase av feltutviklingen har Aker Solutions konstruert og tilpasset flere moduler ved verftet i Egersund og gjort "hook-up"-arbeid.

I et joint venture med WorleyParsons og CB&I har Aker Solutions også sikret seg en FEED-kontrakt for fase to av utbyggingen av Kashagan-feltet.Strategisk mål

Mye av arbeidet vil gjennomføres av lokalt ansatte i Aker Solutions Contracting. Aker Engineering & Technology vil følge opp på ingeniørsiden.

Dette arbeidet vil gjennomføres blant annet i Oslo. Under kapitalmarkedsdagen i desember i fjor understreket Simen Lieungh at det Kaspiske hav og Kasakhstan, i særdeleshet Kashagan er et strategisk mål for Aker Solutions.

Han mener at gjennom FEED-kontraktene på fase to er selskapet godt posisjonert til å få videre arbeid på feltet

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.