KRAFT

– Stolt av solenergiklyngen

SKRYTER AV SOL: - Jeg er stolt over at solenergiklyngen viser en så kraftig vekst og glad for at vannkraftsektoren fortsatt står meget sterkt, sier olje- og energiminister Terje Riis-Johansen (Sp). Fornybar energi er i kraftig vekst, særlig sol.
SKRYTER AV SOL: - Jeg er stolt over at solenergiklyngen viser en så kraftig vekst og glad for at vannkraftsektoren fortsatt står meget sterkt, sier olje- og energiminister Terje Riis-Johansen (Sp). Fornybar energi er i kraftig vekst, særlig sol. Bilde: Scanpix
Kjetil Malkenes Hovland
23. aug. 2010 - 12:06

40.000 mennesker jobber med fornybar energi i Norge, og næringen skapte verdier for 62 milliarder kroner i 2008.

Det viser en kartlegging som selskapet Menon har gjort for Intpow (Norwegian Renewable Energy Partners).

SOLCELLER: Solcellerelatert virksomhet har bidratt sterkt til at nyinvesteringer i industrien har økt med over 30 prosent i forhold til i 2006.
Det viser en kartlegging som selskapet Menon har gjort for Intpow (Norwegian Renewable Energy Partners). SOLCELLER: Solenergien vokser kraftig, og økte omsetningen med hele 1848 prosent fra 2003-2008. Hele 40.000 nordmenn jobber nå med fornybar energi. REC

Det er over 2000 bedrifter som driver med fornybar energi i Norge, ifølge rapporten «Statistikk for energinæringen i Norge».

1848 prosent økt omsetning

Det er solenergien som leder an, med 38 ledende selskaper, blant andre Rec. Disse har hatt en omsetningsvekst på 1848 prosent fra 2003-2008. I rene tall: de har økt omsetningen fra 441 millioner til 8,6 milliarder kroner på fem år.

– Det blir stadig flere grønne arbeidsplasser i Norge. Jeg er stolt over at solenergiklyngen viser en så kraftig vekst og glad for at vannkraftsektoren fortsatt står meget sterkt, sier olje- og energiminister Terje Riis-Johansen (Sp) i en pressemelding.

Tror på videre vekst

Generalsekretær Marius Bornstein i Norsk Solenergiforening er også fornøyd med utviklingen. Han tror på kraftig vekst også videre.

– Dette er kjempeflott. Vi mener sol har et veldig stort potensiale. Her i Norge hvor det er begrenset sol, særlig om vinteren, må vi se forretningsmuligheter globalt. Særlig sør i Europa, sier Bornstein til Teknisk Ukeblad.

– Samtidig legger Statkraft ned sin satsing på sol i blant annet Italia, fordi staten ikke vil la dem beholde overskuddet sitt?

– Det sender litt feil signaler, mener nå vi, da.

– Bør staten gjøre mer for å hjelpe din bransje?

– Ja. Andre, særlig Kina, satser enormt på sol. Man bør legge merke til det og ta vare på den bransjen man allerede har, sånn som selskapet Rec.

– Kompetanse i verdensklasse

– Undersøkelsen gir et interessant bilde av en omfattende og høyteknologisk fornybarnæring i Norge. Næringen har også en betydelig eksportandel. Norge har kompetanse i verdensklasse på flere områder innenfor fornybar energi, nettdrift og krafthandel, sier Terje Riis-Johansen.

Intpow ble opprettet i 2009. Organisasjonen følger samme mal som oljenæringens Intsok, og skal styrke norsk energinæring i utlandet. Intsok skal først og fremst fremme norsk vannkraft, vindkraft, solenergi og krafthandel.

Les mer om:
Share icon
Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.