INDUSTRI

Stiller krav til Orkla

Orkla-sjef Dag Opedal solgte to av Elkems tre kraftverk denne uken.
Orkla-sjef Dag Opedal solgte to av Elkems tre kraftverk denne uken. Bilde: Scanpix
Trond Gram
6. okt. 2009 - 14:20

Mandag ble det kjent at Orkla selger to av Elkems kraftverk, og av totalt fire kraftverk som Orkla eier, for totalt seks milliarder kroner.

En samlet kraftproduksjon på 1,7 TWh skifter nå eier og blir kjøpt av offentlig eide kraftselskaper.

Les også: Orkla selger kraft for seks milliarder

Krav

Salget har vært varslet lenge, etter at Stortinget i fjor høst vedtok en ny konsesjonslov som skulle sikre offentlig eierskap til vannkraftverk i Norge.

Nå krever Industri Energi krever at energien brukes til fortsatt industriproduksjon og at Orkla bruker milliardene på industrielle investeringer.

Industrielle kraftavtaler

– Håper inderlig det ligger industrielle kraftavtaler i den pakken som ble offentliggjort, men så langt er det ikke gitt noen signaler om det, sier Are Tomasgard, spesialrådgiver i Industri Energi.

Det er kraftverkene i Salten og Bremanger som nå selges.

Salten overtas av det nystiftede selskapet Norsk Vannkraftproduksjon, som eies av Nord-Trøndelag Energiverk og Østfold Energi, mens aksjene i Elkem Energi Bremanger AS overtas av Svelgen Kraft Holding AS, som eies av tre kraftselskap på Vestlandet.

Gjeld

Orkla har sagt at pengene i første omgang skal gå til nedbetaling av gjeld. Industri Energi kaller det en gavepakke til Stein Erik Hagen, hvis familieselskap eier 24 prosent av aksjene i Orkla.

Tomasgard mener Elkems eiere har tjent grovt på ikke å binde kraften til industrien.

Kraftig gavepakke

– Det fortoner seg som en kraftig gavepakke til blant annet Stein Erik Hagen som er sterkt inne på eiersiden i Orkla. Dersom ikke kraften går til industriformål, i alle fall hele den opprinnelige konsesjonsperioden, er salget oppsiktsvekkende og vil vekke sterke reaksjoner, sier Are Tomasgard til forbundets nettsted.

LO-forbundet jobber med å finne ut hvorvidt det foreligger industrielle bindinger på disse kraftvolumene, slik som eksempelvis Hydros hjemfallskraft.

– Selv om det ikke skulle finnes noen klare juridiske bindinger, er det ikke dermed sagt at det ikke foreligger noen form for industrielle bindinger. I alle fall ligger det sterke moralske industribindinger på denne kraften, sier Tomasgard.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.