INDUSTRI

Stikk: Aqua Nor 2007 Havbruk har blitt teknotungt

MESSE VED SJØEN: Deler av programmet under årets Aqua Nor-messe blir ved fjorden i Trondheim. En gigantisk skotsk fôrflåte blir blant annet tauet inn i fjorden, forteller informasjonssjef Per Olav Hernes.
MESSE VED SJØEN: Deler av programmet under årets Aqua Nor-messe blir ved fjorden i Trondheim. En gigantisk skotsk fôrflåte blir blant annet tauet inn i fjorden, forteller informasjonssjef Per Olav Hernes. Bilde: ESPEN LEIRSET
Espen Leirset
6. aug. 2007 - 14:04

– Aqua Nor er på alle måter blitt en teknologisk messe, sier næringspolitisk direktør Geir Ove Ystmark i Fiskeri- og havbruksnæringens landsforening (FHL) til Teknisk Ukeblad. Årets tema for messa er teknologi som pådriver for fiskevelferd.



Mer proff

Oppdrettsnæringen har vært preget av sammenslåinger til større enheter de siste ti–femten årene. Mens det i 1989 var 750 oppdrettseiere, er det i dag rundt 80 igjen, opplyser informasjonssjef Per Olav Hernes i Aqua Nor til Teknisk Ukeblad.

– Dette bidrar til at næringen er langt mer profesjonell enn tidligere. Store aktører satser mer på teknologisk utvikling, påpeker Hernes.



Krevende hjemmemarked

For knapt 30 år siden var oppdrettsnæringen hobbybasert og merdene laget av hjemmesnekret plank. Nå har den teknologiske leverandørindustrien til oppdrettsnæringen flere fellestrekk med oljeindustriens leverandørindustri, ifølge Geir Ove Ystmark.

– Det er veldig mange likhetstrekk. Norge er en betydelig eksportør av teknologiske løsninger både til Chile og Øst-Asia. Grunnen er høy kompetanse og et krevende hjemmemarked, påpeker Ystmark. Bedrifter som er langt framme er eksempelvis Helgeland Plast, Nofi og AquaSmart.



Internasjonalt fokus

Årets Aqua Nor-messe i Trondheim vil ha en rekke utstillere fra leverandørindustrien. Messa er en av verdens aller viktigste havbruksmesser, hvor bransjen møter kapitaleiere og forskere. 1. august var 379 utstillere påmeldt, noe som er på nivå med siste messe i 2005. Direktør Odd Berg i stiftelsen Nor-Fishing, som arrangerer Aqua Nor, er imidlertid fornøyd med at messa stadig blir mer internasjonal. I år deltar representanter fra 22 land, med tunge delegasjoner fra både Canada og Chile.

– Det bekrefter at Aqua Nor har en sterk posisjon som internasjonal møteplass for verdens havbruksnæring, sier Odd Berg.

Aqua Nor arrangeres i Trondheim annethvert år, og har de siste årene samlet besøkende fra nærmere 50 land. Messen presenterer nyheter, produkter, tjenester, forskning og utviklingsløsninger for oppdrettsnæringen.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.